Šest novih projekata Gradske toplane za čistiji vazduh u Nišu

Šest novih projekata Gradske toplane za čistiji vazduh u Nišu

Kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, Gradska toplana u Nišu će u saradnji sa resornim ministarstvima u narednom periodu realizavati šest važnih projekata, što znači da se nastavlja sa priključenjem javnih objekata koji su se grejali na mazut ili lož ulje na sistem daljinskog grejanja.

– Iako Gradska toplana 96% toplotne energije proizvodi sagorevanjem prirodnog gasa, potrebno je rešiti i ostalih četiri procenta, kaže direktor niške Toplane Predrag Milačić.

– Upravo plan poboljšanja kvaliteta vazduha u Nišu podrazumeva gašenje kotrlarnica u određenim objektima. Radi se o projektima koji se tiču konverzije naših manjih kotlarnica koje koriste još uvek mazut i lož ulje. Mi imamo osam naših kotlarnica, a ovim projektima obuhvatili smo sedam. Za sada nije detaljno obrađena samo naša kotlarnica u Mokranjčevoj ulici, jer se taj deo grada još uvek urbanistički razrađuje, pa samim tim nemamo preciznu lokaciju za kotlarnicu, dodaje Milačić.

Grad Niš će uskoro rešiti i najveće zagađivače koji se nalaze na području osnovnih škola “Stefan Nemanja”,“Njegoš” i “Kole Rašić”. Vrednost ovih projekata je oko 7 miliona i 700 hiljada evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *