Danas počinje Vaskršnji post

Danas počinje Vaskršnji post

Vaskršnji post ove godine traje od 18. marta do 4. maja. Pravoslavni hrišćanski vernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju, a zove se i Časni post.

Pretežno je na vodi, nešto na ulju, dok se riba jede samo za dva praznika, za Blagovesti i Cveti.

Post ima dve strane, telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od određenih jela i alkoholnih pića, a duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih misli, želja i dela.

Vaskršnji post obuhvata vreme Hristovog stradanja i njegovog razapinjanja na Časni krst. Prema verovanju, prva osoba koja je postila bio je sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. i svi kasniji mučenici i svetitelji živeli su po istim pravilima.

Ovo je najstroži post, a za vreme njegovog trajanja vernici se uzdržavaju od mesa, jaja, sira, mleka, odnosno hrane životinjskog porekla. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem i na dan Sv. četrdesetorice mučenika (Mledenci), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi“.

Vaskršnji post po nedeljama

Vakršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila:

Prva nedelja Uskršnjeg posta: Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Za vreme prvih dana ove nedelje ne pale se ognjišta i žene ne treba da kuvaju, nego se jede ranije pripremljena hrana.

Druga nedelja Uskršnjeg posta: Prečista nedelja

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Treća nedelja posta: Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta, pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja duha.

Četvrta nedelja posta: Sredoposna nedelja

Ove nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali i treba se posvetiti radu.

Peta nedelja posta: Gluva nedelja

Naziv je dobila po tome što je prošlo puno vemena u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave.

Šesta nedelja posta:Cvetna nedelja

Najznačajniju ulogu u ovoj nedelji imaju biljke i cveće. Prema verovanju ništa što cveta ne treba sejati, jer u tom slučaju neće biti ploda. Običaj je da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta: Stradalna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *