Danas su Blagovesti

Danas su Blagovesti

Pravoslavni vernici u Srbiji danas, 7. aprila, obeležavaju praznik Blagovesti, dan posvećen događaju iz Novog Zaveta, kada se Arhangrel Gavrlio javio Bogorodici i saopštio da će posredstvom Duha svetoga dobiti dete, odnosno Isusa Hrista.

Za ovaj praznik vezuju se brojna narodna verovanja i običaji, od kojih su neki da se na taj dan ne valja češljati, ali da je dobro umiti se na reci ili potoku.

Narod, takođe, veruje da se na Blagovesti završava zima. Veruje se da žena koja ne može da ima decu, na Blagovesti treba da se pred ikonom Bogorodice pomoli.

Ovaj običaj nalaže da se na Blagovesti obavezno počisti kuća, dvorište, obori, štale i da se obavezno sve đubre spali. Negde je bio običaj da devojke uoči ovoga dana nakupe suve grančice i drva i od njih naprave veliku vatru, obično na nekom brdu ili seoskom raskršću.

Naložena vatra se preskakala radi zdravlja ljudi i stoke, ali i da ljude, kako se verovalo, ne bi te godine ujedale zmije. Zbog verovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovesti se nisu spominjale zmije.

Ovog dana ni ptice ne viju gnezda, kaže verovanje.

Najvažniji običaj vezan za ovaj praznik je da nađete mir, sklad sa svojom dušom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *