Danas su Blagovesti

Danas su Blagovesti

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Blagovesti. Ovaj dan u crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom.

Blagovesti su jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika i dan kada je Arhangel Gavrilo javio Bogorodici da će roditi Isusa Hrista. Blagovesti spadaju u radosne praznike i uvek se slavi 7. aprila, devet meseci pre Božića. Na praznik Blagovesti, koji se smatra jednim od najvećih hrišćanskih praznika, slavi se sećanje na „blagu vest“, kada je arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh Sveti odabrao da bude majka Isusu Hristu.

„Silaskom Svetog Duha na prečistu devu“ počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila „Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom“, otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

Dan posle praznika Blagovesti, Crkva slavi Svetog arhangela Gavrila, koji je, prema zapisima, zadužen za radosne vesti.

Na sutrašnji dan pa sve do Velikog Petka dobro je započeti neki veći posao (izgradnja, početak biznisa, učenje), kao i donošenje većih i važnijih životnih odluka koje bitno menjaju život.

Narod, takođe, veruje da se na Blagovesti završava zima i počinje proleće.

Voćari smatraju Blagovesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu. Narodno verovanje kaže da ni ptice na Blagovesti ne prave svoja gnezda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *