Demineri, srećno!

Demineri, srećno!

U niškom naselju Stevan Sinđelić obavljaju se završne pripreme za uklanjanje avio bombe iz perioda NATO agresije. Podsećamo, američka avio bomba je pronađena na gradilištu, tokom izvođenja radova na izgradnji druge zgrade NTP, u ulici Aleksandra Medvedeva.

U naselju živi 1.361 stanovnik u 640 stanova i do 7 sati ujutru moraju napustiti svoje domove, po naređenju MUP-a. Kako je istakao načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović, policija će sutra proveravati da li su građani napustili svoje domove.

Posle evakuacije stanara,  pirotehničari će pristupiti složenom zadatku uklanjanja upaljača sa bombe, nakon čega će biti prevezena na bezbedno mesto. Kako saznajemo, na bombi je utisnut datum 26.5.1999. pa se pretpostavlja da je tog dana, tokom NATO agresije, promašila cilj, zarila se u zemlju i tu ostala do danas.

Ne sme se ni zamisliti šta je moglo da se dogodi da bagerista Radomir Nikčević nije zaustavio bager kad je osetio da viljuška bagera udara u nešto izuzetno čvrsto. Kako je njegov otac, nekada pilot Vojske Srbije, napisao na društvenim mrežama, sin mu je poslao sliku na kojoj se video jedan deo ove nemani i pitao ga šta to može biti. Otac je kao iskusan vojni pilot odmah prepoznao avio bombu, hitno pozvao sina i rekao mu da je to avio bomba, da obustavi radove i obavesti odmah policiju. Da je Radomir nastavio da otkopava bagerom, tragedija bi bila neizbežna.

Načelnik uprave za vanredne situacije MUP-a Srbije u Nišu Srđan Mitrović izjavio je da je reč o avio bombi MK 84, dužine 3,84 metra, težine oko 900 kilograma, u kojoj se nalazi oko 430 kilograma eksploziva.

Mladić koji je upravljao bagerom je tihi heroj koga niko ne pominje, a koji je sprečio veliku katastrofu.

Bomba je velike razorne moći, smrtonosna u radijusu od 400 metara.

Kako je ova bomba ostala ovde posle NATO agresije i posle više čišćenja terena od zaostalih bombi, istražiće nadležni organi, kao i to da li je u pitanju ljudski nemar i greška ili nešto drugo.

Deminerima želimo mirnu ruku i uspešno izmeštanje bombe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *