Počelo deminiranje avio bombe

Počelo deminiranje avio bombe

U niškom naselju Stevan Sinđelić počela je visokorizična akcija uklanjanja avio bombe iz perioda NATO bombardovanja.

Prethodno je, do 7 sati, izvršena evakuacija svih stanara i njihovih kućnih ljubimaca. Stanari su bili u obavezi da ostave otvorene prozore, spuštene roletne, da prethodno izmeste automobile sa parkinga i da sa sobom povedu kućne ljubimce.


Veliki broj vozila policije, Hitne pomoći i drugih nadležnih službi bilo je na terenu, javlja naš reporter. Veliki broj policijaca, pripadnika Sektora za vanredne situacije, Komunalne policije, lokalnog Crvenog Krsta… nadgledao je evakuaciju stanovništva, a policija je proveravala stanove, da ne ostane neko ko eventualno nije shvatio ozbiljnost situacije.


Stanari su bili obavezni da ostave otvorene prozore i da sa sobom povedu kućne ljubimce.

Za stare, nepokretne i bolesne osobe obezbeđen je prevoz vozilima Hitne pomoći, a ostali stanovnici koji nisu imali sopstveni prevoz imali su organizovan autobuski prevoz. Od 1381 stanovnika, samo njih 20 se opredelilo za prihvatni smeštaj u nekom od centara koje je Grad Niš obezbedio, ostali su otišli kod rođaka i prijatelja.

O tome koliko je situacija visokorizična, govorio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luka Čaušić, koji je istakao da će samo jedan pirotehničar raditi na skidanju upaljača bombe, kako bi se ona bezbedno izmestila na lokaciju van grada. Reč je o bombi MK 84, velike razorne moći. Američka avio bomba teška je jednu tonu, u njoj je 430 kilograma eksploziva i ima smrtonosni razarajući efekat do 400 metara.

Bombu je pronašao bagerista tokom izvođenja radova na izgradnji druge zgrade Naučno tehnološkog parka, na samo par metara od Studentskog doma, od NTP-a i stambenog naselja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *