Emocionalni i psihološki izazovi ranog roditeljstva 

Emocionalni i psihološki izazovi ranog roditeljstva 

Na panel diskusiji pod nazivom „Pričajmo o roditeljstvu razgovarano je o emocionalnom putovanju i izazovima ranog roditeljstva. Veliki broj budućih mama, tata i već iskusnih roditelja su imali priliku da budu deo diskusije o važnim temama roditeljstva. Na panelu su učestvovali stručnjaci iz različitih oblasti: Senka Simonović, poznati psiholog i dečji psihoterapeut, Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta „Tata ti si lud“ i Jovana Ružičić, osnivač i direktor „Centra za mame“. Kroz svoje predavanje, svaki učesnik je dotakao ključne aspekte emocionalnih izazova, perspektive očinstva i važnost komunikacije i partnerstva u periodu nakon dolaska bebe. Ova interaktivna rasprava pružila je korisne uvide i savete za sve prisutne roditelje, naglašavajući važnost podrške i razumevanja u roditeljskoj avanturi.

Majčinstvo često donosi promene u emocionalnom, psihološkom, socijalnom i profesionalnom životu. Stoga je važno da žene nauče kako da se nose s novim ulogama i promenama bez stresa. „Dolazak bebe je period ogromne novine, rolerkoster emocija. Većina majki ovaj period idealizuje, a kada ne bude baš sve onako kako su zamislile, osećaju krivicu. Tada naglo pažnja sa trudnica prelazi na bebu. U tim trenucima žene ne smeju zaboraviti na sebe“ rekla je Senka Simonović, psiholog i dečji psihoterapeut.

Uloga očeva je ključna u pružanju podrške prilagođavanju na novu dinamiku sa bebom, uključujući aktivno učešće u brizi za dete i održavanje zdravih partnerskih odnosa. „Sve tate treba da vole mame, jer upravo iz te ljubavi proizilazi sve ostalo. Kada sam postao otac 2008. godine, niko nam nije rekao koliko će to biti trenutak apsolutne zbunjenosti. I šta sad? U ovakvim momentima važno je komunicirati i biti oslonac svom partneru.“ rekao je Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta „Tata ti si lud.

Efikasna komunikacija partnera od suštinskog je značaja, ne samo za uspešno obavljanje nove roditeljske uloge, već i za očuvanje dobrih međusobnih odnosa. „Kada na svet dođe beba, rađaju se i nove mame i tate, ali i novi parovi. U tim trenucima važno je pričati o tim promenama. Bez obzira na umor i stres, veoma je bitno uzeti u obzir osećanja partnera, kako ne bi dolazilo do potiskivanja emocija. Važno je biti svestan svojih emocija, jer su one deo svih nas“ istakla je Jovana Ružičić, osnivač i direktor “Centra za mame”.

Na samom kraju panela moderator, novinar i autor podkasta „Zdrava priča“ Dolores Milošev Erdeg se zahvalila prisutnima na aktivnom učešću i naglasila da „nijedan roditeljski put nije isti, ali zajednička tema koja nas spaja je želja da pružimo najbolje moguće okruženje za našu decu, uz istovremeno očuvanje sopstvenog i emocionalnog blagostanja i očuvanja nas kao individue. Ohrabrujem sve prisutne da nastave da razgovaraju o roditeljstvu, da dele svoja iskustva, pomažu jedni drugima i pružaju podršku u izazovnim trenucima. Samo zajedno možemo stvoriti podržavajuće okruženje koje će omogućiti svakom roditelju da uspešno plovi kroz sve aspekte ove važne uloge.“

Ovim putem želim da se zahvalim i našim dragim potrošačima koji su bili ključni deo ove inicijative. Zahvaljujući vašoj podršci tokom prošle godine, prikupljena su sredstva koja su omogućila unapređenje rada patronažnih službi širom Srbije. Prikupljenim sredstvima, kupili smo ogrtače, kecelje koje se koriste prilikom poseta novorođenčadima, kao i beskontaktne toplomere za sve domove zdravlja širom Srbije, istakla je Marina Trajković, brend menadžerka Rosa vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *