Festival folklora u selu Hum kod Niša

Festival folklora u selu Hum kod Niša

Humsko proleće naziv je festivala folklora koji je juče održan u selu Hum kod Niša. Šarenilo narodnih nošnji, vesela deca koja su nepogrešivo igrala tradicionalna srpska kola i igre, kao i ansambli sa odraslim članovima, ulepšali su kišno subotnje popodne svima koji su došlu u salu osnovne škole u Humu. Vreme nije dozvolilo da se festival organizuje u porti crkve Svetog Nikole u selu, kako je bilo planirano.

– Humska parohija već treću godinu učestvuje u organizaciji ovog festivala, u saradnji sa KUD Sveta Ivanović Hum, kaže sveštenik Ivan Lilić. Kulturno umetničko društvo je bilo nekoliko godina u mirovanju, sada je, hvala Bogu, ponovo aktivno. Imamo goste iz više mesta u Srbiji i da nas vreme nije omelo, festival bi se kao i ranije, održao u porti crkve Sveti Nikola u Humu. Učesnici festivala došli su iz Raniluga, Velikog Drenovca, okoline Kruševca, Svrljiga, kaže Lilić.

Milorad Stojković, umetnički koreograf kulturno umetničkog društva iz Raniluga sa KiM ističe da njima ovo nije prvi put da nastupaju u selu Hum.

– Bili smo i prošle godine. Ove godine, dobili smo poziv od direktora festivala, a što se tiče druženja, nastupa, odazivamo se rado kad god imamo priliku da se družimo. S obzirom na to da su deca školskog uzrasta, prilagođavamo se njihovom slobodnom vremenu za nastupe. Uglavnom nastupamo po Kosovu i Metohiji. S obzirom na to da imamo mnogo prijatelja u svim krajevima Srbije, rado se odazivamo i gostujemo, a nastupali smo i u regionu. Ograničeni smo zbog putnih dokumenata, pa nastupamo samo tamo gde možemo otići sa ličnom kartom, kaže Stojković.

Da li je teško osmisliti koreografiju za svaki nastup?

– Naravno da nije teško, s obzirom na to da se radi godinama, potrebno je dosta rada i zalaganja, priprema, seminara i obuka, tako da je svaki naš nastup posebna priča, naglašava koreograf društva iz Raniluga.

Za sve učesnike festivala, vredne ruke žena iz Huma i udruženja žena Vidovdan iz Velikog Drenovca pripremile su domaće specijalitete, tako da su gosti mogli da degustiraju domaće pite, kiflice, pogače, kolače…

– Naše udruženje okuplja dvadesetak žena i mi se trudimo da sačuvamo tradiciju od zaborava. Pravimo stare srpske specijalitete i tradicionalna jela, onako kako su naše majke i bake radile i trudimo se da učimo jedne od drugih, a da svoje znanje prenosimo mlađim ženama, kaže Vanja Marinković iz udruženja Vidovdan. Daniela Ristić iz istog udruženja kaže da im nije bilo teško da pripreme sve to i da će sve ono što rade žene u udruženju, posetioci moći da vide baš na Vidovdan, 28. juna u Velikom Drenovcu.

Inače, kulturno umetničko društvo „Sveta Ivanović Hum“ postoji od 1974. godine. Malo ko zna da je ovo kulturno umetničko društvo bilo veoma dugo jedino seosko društvo u bivšoj SFRJ. Kroz ovo društvo prošlo je mnogo generacija meštana Huma i okoline i svi oni godinama čuvaju kulturnu tradiciju naših naroda. Sada društvo okuplja oko 150 članova u više sekcija i radionica: Folklorna sekcija, Narodni orkestar, Pevačka grupa, Radionica tkanja i Radionica papirne galanterije, u sastavu društva je i udruženje žena „Preobraženje“.

U folklornoj sekciji postoji ansambl odraslih, juniorski i dečji ansambl.

Ljudmila Ristić Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *