Gasni interkonektor Srbija Bugarska pušten u funkciju

Gasni interkonektor Srbija Bugarska pušten u funkciju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas u Nišu predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva i ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska. Tokom boravka u Nišu, predsednik Vučić imao je odvojene bilateralne susrete sa predsednicima Republike Azerbejdžan i Republike Bugarske.

Predsednik Vučić obišao je sa predsednicima Bugarske i Azerbejdžana i ambasadorom EU gasnu stanicu Trupale i  istakao da će gasovod do Bugarske diversifikovati izvore snabdevanja gasom, doneti veću energetsku sigurnost i ojačati poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope.

Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev naglasio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da dve zemlje brzo razvijaju svoje odnose, kao i da je današnja ceremonija „ceremonija prijateljstva i partnerstva“.

Ovaj događaj će doprineti energetskoj bezbednosti i Srbije i Bugarske, ali i Evrope. Uveren sam da će ovaj interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije. Azerbejdžan će do 2027. godine udvostručiti svoj izvoz gasa u Evropu“, poručio je predsednik Alijev.

Predsednik Republike Bugarske Rumen Radev rekao je da je gasni interkonektor mnogo više od infrastrukturnog projekta.

To je simbol uspešne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana, koja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo evropsku budućnost“, naveo je predsednik Radev, dodajući da veruje da će interkonektor povećati interesovanje za nova ulaganja. On je istakao da svaka modernizacija Srbije direktno utiče i na Bugarsku jer, kako je rekao, preko Srbije oni dolaze do Evrope.

Mi danas menjamo energetsku mapu Evrope, jer interkonektor predstavlja garanciju za diversifikaciju i bezbedno snabdevanje ne samo za naše dve zemlje, nego za ceo region i nije slučajno da je to prepoznala i Evropska komisija kao projekat od uzajamnog interesa“, zaključio je bugarski predsednik Radev.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre poručio je da danas obeležavamo važnu prekretnicu u jačanju energetske bezbednosti i otpornosti Srbije, tako što će diversifikovati svoje izvore snabdevanja.

Povezujemo Bugarsku sa Srbijom, povezujemo Srbiju sa Evropskom unijom, a u tom smislu ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za Evropsku uniju“, naglasio je ambasador Žiofre, ističući da obeležavamo i mogućnost povećanja gasa u sveukupom energetskom miksu i omogućavamo da se eliminišu zagađivači poput uglja, što znači da idemo ka dekarbonizaciji ekonomije, u skladu sa Evropskom unijom. Ambasador Žiofre je naveo da je EU omogućila gotovo 50 miliona bespovratnih sredstava za ovaj projekat, a Evropska investiciona banka je dala 25 miliona povoljnih kredita.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila da je danas veliki dan za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdžana, ističući da je ovaj projekat, međunarodni gasovod, važan i za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije, jugoistoka i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke.

Gasni interkonektor koji povezuje Srbiju i Bugasku počinje u Nišu i završava se nedaleko od Sofije. Dugačak je 170 kilometara od kojih je srpska deonica, od Niša do Dimitrovgrada, duga 109 kilometara. Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod je dvosmeran što znači da mi možemo da isporučujemo gas susedima u Bugaskoj, kao i oni nama. Ove gasne interkonektore u Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj pokrenula je i najvećim delom finasirala Evropska unija.

Predsednik Vučić je sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prisustvovao prikazu protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica Vojske Srbije, na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“.

Ljudmila Ristić Miladinović

Foto: Predsedništvo Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *