Građanima da se objasni šta plaćaju

Građanima da se objasni šta plaćaju

Uvećani računi za struju koje su građani dobili izazvali su negodovanje javnosti, jer nema objašnjenja iz Elektroprivrede Srbije o razlozima za uvećanje. Veći, odnosno neočekivani iznosi na računima opteretiće kućni budžet, ali ima jedna dobra vest za sve građane Srbije, a to je da će, prema ekonomskim prognozama, životni standard biti bolji u znatnoj meri, od polovine godine. Stručna javnost se slaže u jednom- građani moraju znati šta plaćaju! Evo kako je profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu prof.dr Snežana Radukić ocenila situaciju u kojoj su se građani našli- da plaćaju uvećane račune za struju, a da ne znaju razlog.

To je izazvalo reakciju naroda i mislim da je to jedan od neadekvatnih postupaka samog našeg monopoliste, Elektroprivrede Srbije koja bi trebalo da uzima u obzir i svoje potrošače, ma koliko da je u toj povlašćenoj poziciji na tržištu, odnosno taj marketinčki pristup u poslovanju svakog preduzeća- da kupci ili potrošači usluga budu zadovoljni uslugom tog preduzeća i da se ostvari obostrana lojalnost. U ovom slučaju smo videli da nemamo nikakvo objašnjenje, nikakvu racionalnu analizu tih računa koji su stizali građanima, pa je neka preporuka da to preduzeće izvrši neke svoje reforme i da utiče na transparentnost svog poslovanja kako bi i sami potrošači imali povratnu informaciju o tome šta se dešava i šta oni plaćaju tim računima. Takav postupak EPS-a kao javnog preduzeća uticalo na to da se prebacuje i nezadovoljstvo naroda sa takve njihove odluke na ostale odluke države. To je nepovoljna reakcija naroda i prebacivanje na državu i na njene pojedine odluke koje su bile dobre, da se stvori loša slika o svim merama kreatora politike i da se izgubi poverenje u državu na neki način i ovakve situacije ne bi trebalo da se ponovo dešavaju i trebalo bi da se reše u kratkom vremenskom roku, kaže prof.dr Snežana Radukić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Posle smanjivanja dvocifrene stope inflacije i prelaska na jednocifrenu od 6, 4 odsto i očekivanja da dođemo do ciljne inflacije sredinom ove godine , možemo očekivati da će se i dalji trend rasta cena zaustaviti.

Posebno se tu misli na cenu hrane koja je najviše doprinela ovako visokoj stopi inflacije i uz ostale povoljne uslove što se tiče poljoprivredne sezone, geopolitike i ostalih neekonomskih faktora, možemo očekivati, uz najavljen rast plata i penzija, poboljšanje životnog standarda stanovništva u određenom procentu. Građani u svojoj potrošnji trebaju uzeti u obzir takvu situaciju i kalkulisati to u svojoj potrošnji, ali pritom biti oprazan da ne dođu u situaciju da se previše troši, odnosno više nego što se zaradi, kaže Radukić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *