Hoće li biti novih poskupljenja peciva na jugu Srbije?

Hoće li biti novih poskupljenja peciva na jugu Srbije?

U prethodnom periodu, peciva u Nišu poskupela su u proseku od 30 do 40 odsto. Proja 80 dinara, pecivo sa šunkom 140, a burek 180, dok vlasnici pekara kažu jeftino, kupcima je skupo.

– Sve je poskupelo, tako da me ta poskupljenja uopšte nisu iznenadila, kaže Dragoslav S. iz Niša.

– To nažalost ne zavisi od nas, nego od Vlade, a ja mislim da nova poskupljenja tek slede, kaže Nišlijka Svetlana Mitić.

Iz Unije pekara kažu da su su ova poskupljenja neminovna, jer su povećane cene repromaterijala.

– Pekari kada dobiju fakturu za materijal koji poručuju, sami odluče da će povećati cene i za koliko, da bi spasili svoju proizvodnju ili radnju, jer niko ne želi da bude na gubitku. Opis posla svakog preduzetnika je da pravi profit, plaća porez državi i zarađuje za svoje potrebe, kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara grada Niša.

Međutim, i dalje ima pekara koje cene svojih proizvoda nisu menjale.

– Mi nismo menjali cene od 1. januara u našoj pekari, jer ne želimo da izgubimo naše mušterije. Jesu povećane cene ulja, brašna i svega ostalog ali za sada nismo planirali, možda ćemo u narednom periodu povećati, kaže Jelena Ivanović, radnica u pekari.

Koliko će poskupeti peciva u narednom periodu odlučiće sami vlasnici pekara. Ono što je sigurno jeste da će cena hleba ostati nepromenjena do 30. juna, do kada je na snazi Uredba Vlade Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *