Letnji kampovi za decu iz dijaspore ovog leta u Srbiji

Letnji kampovi za decu iz dijaspore ovog leta u Srbiji

U Srbiji će ove godine biti više od 20 letnjih kampova za decu iz dijaspore i regiona, najavio je ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević. On je na sastanku sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski pozvao lokalne samouprave da se prijave na konkurs koji će biti raspisan naredne nedelje.

Više od 15 hiljada dece iz dijaspore imaće priliku ovog leta da se bolje upoznaju sa našom zemljom, u okviru kampova koji će biti otvoreni u gradovima širom Srbije.

– Nama je cilj da deca uzrasta od 12 do 18 godina borave u Srbiji. Boraviće u više od 20 lokalnih samouprava, koje će biti odabrane na osnovu konkursa. Naš cilj je da deca upoznaju lepote Srbije i da prilbližimo onu njihovu volju, jer u okviru svih razgovora koje sam imao, ona postoji. Kada pitate decu, ona vole gradove u kojima žive, dobro govore njihov jezik i taj jezik koriste u školama, ali kod kuće govore srpski. Želimo da njihovom srcu približimo još više Srbiju i upravo su kampovi prvi korak za to, kaže Milićević.

– Cilj ovog projekta je povezivanje lokalnih samouprava i lokalne privrede sa investitorima iz naše dijaspore.

– Verujem da ćemo na tom konkursu moći da prođemo i da ćemo do kraja godine ugostiti dečicu srpskog porekla, koja žive u inostranstvu. Mi smo do sada imali dobru saradnju sa našom dijasporom koja živi u Beču, donirali smo opremu za njihova kulturno-umetnička društva. Spremni smo da sve ono što grad Niš nudi kao potencijal njima i predstavimo. Nama su jako važne investicije, to je naš prioritet, kao i nova radna mesta, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Lokalne samouprave moći će da se prijave na konkurs koji će Ministarstvo raspisati sledeće nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *