Jedan u 10 miliona koji je preživeo nesreću

Jedan u 10 miliona koji je preživeo nesreću

Zastrašujuće iskustvo tridesetčetvorogodišnjeg Milana Mitića iz Požarevca je opomena svim mladim ljudima kako se ne treba ponašati u saobraćaju. Milan sada to iskustvo prenosi učenicima starijih razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolcima, kako bi shvatili na njegovim greškama da je vrlo opasno igrati se životom i ne poštovati pravila bezbednosti u saobraćaju.

Milan je jedan u deset miliona koji je preživeo tešku saobraćajnu nesreću, kada je vozio motor bez kacige, u alkoholisanom stanju, brzinom od 170 kilometara na sat.

Milan sada, pored redovnog posla u gradskoj upravi u svom gradu, posećuje osnovne i srednje škole u Srbiji i deci drži predavanja o bezbednosti u saobraćaju, sa ciljem edukacije, sa željom da do njih dopre teška i potresna priča koja je posledica mladalačke ludosti i bahatosti. I da se više nikome ne dogodi.

– Pre 12 godina, mislio sam da mogu sve, priča Milan. „Devojke, izlasci, provod, a onda u sekundi nestane sve i evo me ovde, zahvalan Bogu što sam živ“.

Momenat koji mu je život promenio iz korena pre 12 godina je odluka da pijan sedne na motor, sa prijateljem.

„Posle sedenja u nekoliko kafića i ispijanja alkoholnih pića, sedam na motor koji neće da upali- Moj anđeo čuvar i Bog slali su upozorenje koje nisam shvatio tada. Ma nikako da krene motor, ali me teralo nešto da po svaku cenu proradi, pa sam rekao prijatelju da me pogura dok ne upalim motor. Njemu sam dao svoju kacigu, a ja sam seo bez nje. Krenuli smo velikom brzinom. Bahata vožnja trajala je do prve, inače blage krivine. Kada vozite kao ja tada brzinom od 170 km/h, nemate kontrolu nad vozilom… Udarili smo u drvene stubove lokala i posle se više ničega ne sećam. Oko 40 dana sam bio u komi, a lekari su mi davali nula odsto šansi da preživim“.

O povredama nećemo pisati u ovom tekstu, jer su vrlo uznemirujuće.

„Pozvali su mog oca iz bolnice i rekli mu da požuri i dođe da me vidi živog poslednji put. Ali, eto, hvala Bogu, gleda me još uvek, uz osmeh govori Milan kome su lekari nakon oporavka rekli da je jedan u 10 miliona koji preživi takve povrede. A bilo ih je mnogo, imaću posledice dok sam živ, ali eto, Bog me sačuvao“, kaže Milan. Prijatelj je zadobio teške povrede, ali se brzo i oporavio.

„Ja sam bio bez kacige koju sam njemu dao. Kada su me primili, zbog težine povreda i izobličenosti, lekari su me upisali kao NN lice, staro oko 45 godina. A imao sam tada 22. Možete li da zamislite tu težinu povreda“?

Oporavak je dugo trajao, kada se probudio iz kome i počeo da daje prve znake života, lekari su bili u čudu, kao i svo medicinsko osoblje. Glava je pretrpela najviše povreda, ali uz jaku volju i upornost, Milan je stao na noge. I sada, kaže, želi da mladima govori o svojim greškama, da ih edukuje da poštuju pravila u saobraćaju, ne sedaju pijani za volan, da cene svoj i tuđi život.

Milan kaže da ga sve vreme dok govori na tribinama po školama, učenici s pažnjom slušaju. „Nadam se iskreno da dobro upamte ono što pričam i da će im posledice moje ludosti i bahatosti biti stalno negde u glavi kao opomena da ne rade to. Imam potrebu da govorim o tome, sačuvam nečiji život. Sebi više ne mogu da pomognem, ali drugima mogu“, ističe Milan. Želim da mladi shvate da se u tim godinama prave najveće greške, ukoliko se ne poštuju pravila. I ja sam mislio da sam najjači, najpametniji, a onda sam platio visoku cenu tog ludovanja i sedanja na motor pod dejstvom alkohola. Nikako ne sedajte u auto ili na motor ako ste popili i malo alkohola, poštujte svoj život i drugih učesnika u saobraćaju. Na naše pitanje da li vozi motor ili auto sada, odgovara: „Nikada više nisam seo na motor, a u auto sedam, ali me drugi voze“, iskren je Milan.

I sada, iako zreo čovek, kada izlazi iz kuće, majka mu zbog traume koju su proživeli, kaže: “Sine, pazi preko ulice”!

Od početka godine, na srpskim putevima stradalo je više od 100 osoba.

SAVETI VOZAČIMA
SMANJITI BRZINU u okviru dozvoljene i istu prilagoditi:
saobraćajnim uslovima;
psihofizičkom stanju;
stanju kolovoza;
stanju vozila.
Poštovati PRAVILA i obaveze u toku VOŽNJE a posebno kod PRETICANJA vozila i ustupanja PRVENSTVA prolaza.
Poštovati CRVENO SVETLO na semaforu.
Ne upravljati vozilom pod dejstvom ALKOHOLA. Alkohol u uslovima visokih temperatura dodatno umanjuje psihofizičke sposobnosti vozača.
Češće koristiti kraće PAUZE za odmor.
PROVETRAVATI kabinu vozila.
Obavezno koristiti SIGURNOSNI POJAS.
Čuvajte život! Poštujte propise! Vozite bezbedno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *