Savetovalište za decu i SOS linija

Savetovalište za decu i SOS linija

Niš je prvi grad u Srbiji koji će dobiti Savetovalište za decu žrtve nasilja i SOS dečju liniju.

Kako je u razgovoru za portal Odgovor istakla direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić, Savetovalište će se baviti pružanjem terapeutskog rada deci koja su doživela neki od oblika nasilja, psihoedukativnih i savetodavnih razgovora i pružanjem pomoći roditeljima dece koja su doživela nasilje.

– Roditelji se često nalaze u situaciji da ne znaju kako da se postave prema detetu i u kom smeru treba da ide njihov razgovor, ponašanje itd. Osim toga, dodaje Šćekić, jako je bitno baviti se prevencijom, tako da ćemo se baviti i preventivnim radom, s tim što ćemo imati ekspertski tim iz različitih oblasti koji će držati i predavanja u školama, kako za učenike i roditelje, tako i za nastavnike.

„Imaćemo i SOS dečju liniju, putem koje će svako dete moći da nas pozove, da nam ispriča problem koji ima, da nam eventualno i otkrije neku svoju tajnu i zatraži pomoć jer će imati, pre svega, jedan poverljiv razgovor i razgovaraće sa kompetentnom osobom”.

Direktorka Sigurne kuće kaže da već dve godine traju pripreme za Savetovalište i da su svemu pristupili veoma ozbiljno, kako ne bi došlo do propusta i dodaje: „Moram da istaknem da u tome imam pomoć naše gradonačelnice i njene zamenice, da svi zajedno radimo na tome. Predstoje nam dodatne edukacije za naše stručne saradnike”. U planu je da Savetovalište, koje će biti jedinstveno u Srbiji, počne sa radom na proleće sledeće godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *