Jedinstven poduhvat niškog urologa

Jedinstven poduhvat niškog urologa

Veoma složen hirurški zahvat, jedinstven ne samo u Srbiji, već i u svetu, obavio je urolog Univerzitetsko kliničkog centra u Nišu doktor Ljubomir Dinić. Pacijentu Časlavu Stevanoviću iz Aleksinca, koji je već živeo sa jednim bubregom, odstranjena su četiri tumora i sačuvana funkcija samog bubrega. Posle zahtevne operacije, prva kontrola posle operacije koja je izvedena 13. decembra pokazala je da je pacijent dobro i da može nastaviti normalan život.
Časlav je pre skoro dve decenije zbog karcinoma ostao bez jednog bubrega. Da operacija nije uspešno izvedena i bubreg sačuvan, morao bi do kraja života da ide na dijalizu.

Dobro sam, osećam se odlično i rezultati su dobri, kaže nasmejani Časlav po izlasku iz specijalističke ambulante.

On naglašava da je verovao lekarima, ali supruga Dušica kaže iskreno da nije baš imala poverenja u naše zdravstvo i da je želela da se njen suprug leči na jednoj klinici u Beču.

Međutim, za početak nam je bilo potrebno 20.000 evra i kako nismo imali taj iznos, odlučili smo da se ipak operiše u UKC Niš, rekla je supruga pacijenta.

Sada, Dušica kaže da je lekar za njih Bog, da se čudo desilo i da će mu biti doživotno zahvalni. S ponosom ističe da su na kontrolu došli svojim kolima koja vozi njen suprug i da apsolutno žive normalno, kao i pre bolesti.

U UKC Niš ističu da iza ovakvog uspeha stoji čitav tim zaposlenih.

Ni sam ne znam kako smo uspeli, nisam bio veliki optimista, razgovarao sam sa mnogo kolega jer to zaista nije uobičajen slučaj, kaže urolog čiji podvig ovih dana izaziva pažnju javnosti, dr. Ljubomir Dinić. Desetak, petnaest dana pre toga sam svakog dana mislio kako će to da bude i šta ćemo da uradimo. Do sada, u literaturi nisam našao da postoje neki rezultati koji su objavljeni, jedino što mi je profesor Aleksić sa VMA čestitao i rekao: Mi smo skinuli tri na jednom bubregu, a vi ste četiri. To je nešto zaista neočekivano, kaže dr. Dinić.

Odavno se komplikovane i teške stvari ne rade samo u Beogradu, ističe prof.dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

Niš je na zdravstvenoj mapi Srbije zauzeo svoje mesto i to mesto samo dalje jača. Ovo sada što je urađeno na Klinici za urologiju UKC Niš pokazuje jednu od misija Kliničkog centra, a to je da radimo teže stvari nego neki drugi, da radimo stvari koje drugi ne mogu ili ne znaju da urade, i to treba reći, i da ih uradimo onako kako je najbolje za pacijenta, naglašava Perišić. Ponosni smo na ovaj uspeh naše Urologije i iza tog uspeha stoji čitav tim zaposlenih.

U toku prošle godine, samo u Univerzitetsko kliničkom centru u Nišu urađeno je više od 10.000 operacija u opštoj anesteziji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *