Kiša korisna jedino onima koji pate od alergija

Kiša korisna jedino onima koji pate od alergija

Kišovito proleće je, s neke strane, dobro za one koji pate od alergija na polen, jer je kiša svakodnevno spirala tu veliku količinu alergena koja je trenutno prisutna, a potiče uglavnom od trava jer je već jun.

– Krajem avgusta očekujemo alergiju na ambroziju i štir, korove, biće ovih dana i lipa čiji miris nismo ni osetili upravo zbog kiše koja je svakodnevno padala i na neki način smanjivala tu polensku alergiju, ali zato imamo povećanu koncentraciju vlažnosti u vazduhu, pa samim tim i mogućnost da se razvije buđ u stanovima, prostorijama gde se već pojavila neka vlaga, pa smo imali reakcije kod takozvanog perzistentnog rinitisa, odnosno kijavice koja je alergijska- na vlagu, buđ, prašinu… kaže primarijus dr Dragana Joksimović Stevanović iz niškog Doma zdravlja.

Astmatičari su takođe reagovali pa se i broj tih pacijenata povećao ovih dana.

– Znači, morali su da intenziviraju terapiju, bilo je alergija na koži, a sada kad krene sunce, očekujemo da se javi i polenska kijavica koja zaista neprijatna i dosadna za pacijente koji boluju od nje jer remeti kvalitet života.

Da li ima povećanog broja alergijskih reakcija u odnosu na prethodne godine?

– Trenutno je uobičajeno stanje, nismo ovih dana imali preveliki broj pacijenata. Generalno, alergijske reakcije jesu u porastu, alergija na sunce, na različite hemijske supstance jer je prisutan zaista veliki broj alergena, koje je ponekad veoma teško i dokazati i otkriti jer mi nemamo baš toliki set alergena da bismo mogli da dokažemo svaku alergiju. U suštini, bitno je da se taj proces zaustavi, da se organizam dovede u normalno stanje odgovarajućom terapijom, a nakon toga eventualno da se urade ti testovi na koži, na nutritivne, inhalatorne alergene i da pacijentu ukažemo kako da se ponaša, kaže dr Joksimović Stevanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *