Kiša onemogućava dobar prinos

Kiša onemogućava dobar prinos

Žetva pšenice i ječma očekuje se za desetak dana, ukoliko to dozvole vremenski uslovi. U Poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Nišu kažu da velika vlažnost zemljišta i vazduha utiču nepovoljno, jer se javljaju brojne bolesti biljaka.

– Imamo priliku na terenu da vidimo masovnu pojavu fuzarijuma što će sigurno u velikoj meri umanjiti prinos i rod pšenice, kao i kvalitet roda pšenice, kaže Saša Stanković iz Poljoprivredne savetodavne službe. Postoji i opasnost proklijavanja zrna što može naneti veliku štetu usevima. Bolesti koje se zbog vlage i gustine biljaka veoma lako prenose mogu dovesti do značajnog smanjenja prinosa, ističe Stanković.

U riziku su i suncokret i kukuruz, kod kojih velika vlaga onemogućava normalan rast.

– Usevi stoje u vodi, naglašava Stanković. Ova voda duže vreme nema gde ni da otiče, izostaje i mineralna ishrana, vidimo po tome da su usevi kukuruza bledi. Dakle, u ovoj situaciji proizvođači ne mogu sprovesti nikakve mere, niti prihranu useva kukuruza niti zaštitu protiv korova niti međurednu kultivaciju. Velika vlažnost negativno utiče i na povrće, naročito na papriku, paradajz i krompir.

Posle par sunčanih dana, meteorolozi ponovo najavljuju kišni period, tako da nam ostaje samo da se nadamo da će i pored nepovoljnih vremenskih prilika, ipak, voće i povrće dati dobre prinose ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *