Kišna bašta i uređenje međublokovskih prostora

Kišna bašta i uređenje međublokovskih prostora

Niš će dobiti prvu Kišnu baštu, na uglu Rentgenove ulice i Dragiše Cvetkovića. Ove bašte se prave u blizini saobraćajnica ili nepropusnog tla, sa ciljem da usvoje višak atmosferske vode, nastale iznenadnim velikim padavinama i rasterete kanalizacionu mrežu. Sadnjom odgovarajućih biljaka sa dubokim korenovim sistemom, bašte postaju samoodržive, jer se koriste biljke koje mogu opstati i u uslovima prekomerne vode.

Pravljenjem „Kišne bašte“ zvanično počinje uređenje međublokovskog prostora, ne samo u gradskoj opštini Medijana, već u svih pet gradskih opština, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Nama su se skupštine stanara do sada prijavljivale, pravili smo jednu vrstu prioriteta, dakle u onim delovima opština gde ništa nije rađeno i mahom su to zahtevi naših sugrađana za uređenje zelenila, za postavljanje behaton ploča, za asfaltiranje prilaza, za neko novo drvo na pojedinim mestima i mi ćemo, zvanično od danas, početi to uređivanje.

Ovaj deo Medijane je dosta zapušten, postoje projekti koji iziskuju zaista mnogo para, ali mi ćemo u dogovoru sa skupštinom stanara gledati da uradimo one najprioritetnije stvari do kraja građevinske sezone i verujem da će građani to znati da cene.

Miljana Medarov Vujaklija iz gradske Uprave za građevinarstvo kaže da je prva Kišna bašta realizovana u sklopu projekta Niklo kao ja, gde je Niš među deset gradova u Srbiji koji je dobio kišnu baštu kao donaciju.

Kišna bašta služi za skupljanje kišnice i atmosferskih voda, da na prirodan način vrši otok vode u tlo. Stavljaju se različiti slojevi materijala koji je takav da sakupi vodu na određeni vremenski period i da drži vlagu tog zemljišta. Završni sloj je malč i stavljaju se biljke koje su gajene u proteklom periodu, koje su otporne na kišu. Dobićemo jednu mini oazu u gradskom jezgru, na javnom prostoru koji u neposrednoj blizini ima vrtić i školu, tako da deca mogu dolaziti tu i provoditi vreme. Kišna bašta je trend koji se primenjuje u svetu i u zemljama regiona.

Ovo je još jedan vid oplemenjivanja međublokovskog prostora i jedan inovativni pristup i to je ono ćemu ćemo težiti i u budućnosti. Uveli smo brojne novine u poslovanju, a jedna od novina je bolje staranje o međublokovskom prostoru, istakao je direktor JKP Medijana Ivan Mihajlović. U narednim danima ćemo dodatno oplemeniti ovaj prostor, sredićemo mobilijare u dogovoru sa građanima. Ono što želim da najavim jeste da je u toku priprema nove organizacije rada u JKP Medijana, gde je predviđeno da svaki kvart ima domaćina kvarta koji će se starati o higijeni, ali i o zelenilu u samom kvartu. Na taj način bićemo mnogo bliži građanima, imaćemo brži protok informacija i moći ćemo da brže reagujemo na sve anomalije koje se budu pojavljivale na terenu, ali i na sve zahteve građana grada Niša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *