Inovativni lekovi kao spas za najteže bolesti

Inovativni lekovi kao spas za najteže bolesti

“Dva apela” naziv je kampanje koju je započelo Udruženje pacijenata Srbije. Prvi apel je upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i odnosi se na pomoć pri obezbeđivanju inovativnih lekova, a drugi patrijarhu Porfiriju, za podršku nacionalnoj kampanji transplantacije organa. Iz udruženja kažu da je situacija teška I da je trenutno na listi čekanja 80 inovativnih lekova, dok oko 2.000 ljudi još čeka transplantaciju.

Direktorka Klinike za onkologiju UKC Niš Ana Cvetanović kaže da se zahvaljujući inovativnim terapijama produžio život mnogih obolelih od najtežih bolesti. Smatra da su inovativne terapije transformisale lečenje malignih bolesti.

Proteklih godina načinjen je veliki pomak u inovativnim lekovima. Onkologija je nauka koja se jako brzo razvija. Svake godine se u svetu registruje puno novih lekova za različite vrste maligniteta. Mi moramo ići u korak sa svetom da bi se naši pacijenti lečili adekvatno. Prošle godine imali smo jednu listu lekova koja je bila za nas jako dobra sa 25,6 novih lekova i mi očekujemo, ako se takav trend nastavi, da svake godine stavimo na listu toliko novih lekova, onda će naša situacija biti kao i u Evropi. Za sada, to jeste mnogo bolje nego što je bilo, ali da bismo pratili situaciju, s obzirom na to da u svetu stalno registruje veliki broj lekova, moramo malo brže stavljati lekove na listu. Ti lekovi su zaista potpuno transformisali tok lečenja malignih bolesti, bolesti koje su ranije bile neizlečive sada se leče, rekla je Cvetanović.

Podjednako je bitno da radimo na prevenciji, na dostupnosti inovativnih terapija, da bismo našim pacijentima obezbedili bolji ishod lečenja.

Nije tajna da naša zemlja godinama unazad ima problem sa dostupnošću inovativnih lekova, a razlog za to je što ne postoje izdvojena sredstva za inovativne lekove, smatra direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja.

Kao što postoji budžet za retke bolesti, gde se svake godine zna koliko novca je na raspolaganju, na žalost, u finansijskom planu RFZO ne postoji stavka koja se zove ulazak inovativnih lekova na listu, več se to pitanje rešava iz godine u godinu tako što neko kaže ove godine ćemo uložiti X dinara, a sledeće nećemo ništa. Mi apelujemo na nadležne da se ovo pitanje reši, da se nađe sistemsko rešenje, na način kao što su to uradile sve druge zemlje u Evropi, sa izdvojenim fondom za inovativne lekove. Podsećam da se u svetu pojavi između 30 i 40 inovativnih lekova godišnje, od kojih neki zaista predstavljaju razliku između života I smrti.

Za stavljanje na listu čeka 80 inovativnih lekova čija vrednost prevazilazi 200 miliona evra.

Apelujemo na ključne institucije da se ovo pitanje reši, ne tako što će jedne godine da bude velika lista, druge neće, već da napravimo sistemsko rešenje kao što su to uradile praktično sve druge zemlje Evrope, sa izvdojenim fondom za inovativne lekove na osnovu kojeg svi koji su zainteresovani znaju koliko je novca na raspolaganju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *