Korona virus ili obična prehlada?

Korona virus ili obična prehlada?

Veliki broj dece i građana ovih dana žali se na prehladu, temperaturu, bol u grlu… Da li je reč o novom soju korona virusa ili prehladi zbog doskorašnjeg neuobičajeno toplog vremena za ovaj period godine, pitali smo niškog epidemiologa prof. dr Branislava Tiodorovića.

Sporadično čujemo da se neko razboleo od korona virusa, da li je to taj novi soj?

– Novi virus je iz te iste grupacije, ali jedan podtip, kaže prof. Tiodorović. On se obeležava sa xbb1.5 i u Americi je, prema njihovim podacima, prestigao 70 odsto zaraženih. U Evropi se prvo pojavio u Velikoj Britaniji, što je normalno jer je tu najveća komunikacija, a zatim u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i verovatno je stigao i kod nas.

– Iako ga još uvek nemamo potvrđen od virusologa i molekularnih biologa, pitanje je dana kad će ga potvrditi jer veliki broj naših ljudi koji radi u Nemačkoj boravi ovde u vreme praznika i moguće je da su ga doneli, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. Ne okrivljujem nikog jer to se dešava po celom svetu i nije ništa novo.

– Ovaj novi soj korona virusa zahvata, pre svega, gornje disajne organe i simptomi su grebanje i bol u grlu, temperatura koja ide nekad i do 39, bol u mišićima i zglobovima i to je sve što već znamo i do sada o omikronu, s tim što je retko zabeleženo da napada i pluća, odnosno kardiovaskularni sistem, ističe Tiodorović. Međutim, ovo ne važi za stare ljude, za teške hronične bolesnike jer će kod njih dati i tu komplikaciju, ozbiljniju.

Da li će vakcine, po Vašem mišljenju, pomoći i kod ovog novog soja?

– To je pitanje koje se postavlja u celom svetu i naučnici koji se ovim bave nisu uvek istog stava i tu postoji velika diskusija. Normalno je da oni koji su vakcinisani sa tri ili četiri doze bi trebalo, ipak, da budu zaštićeniji, ističe poznati niški epidemiolog. Oni koji prime i ovu bivalentnu vakcinu, ako ništa drugo, imaće veliki benefit od toga da ne odu u bolnicu, da ne završe na respiratoru, tako da se preporučuje starijim osobama i teškim hroničnim bolesnicima da budu vakcinisani.

– Takođe, koristim priliku da kažem da oni koji koji se nisu vakcinisali protiv gripa, iako je dobar odziv građana, pogotovo starijih i hroničnih bolesnika, da se vakcinišu i protiv gripa jer očekujemo da će grip negde krajem januara, početkom februara, početi da malo više buja, da ga više bude, ali ne očekujemo neku veliku epidemiju jer smo imali zaista veliki broj vakcinisanih, za razliku od ranijih godina, kaže prof. dr Tiodorović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *