Dodeljene nagrade 11. januar za Dan grada Niša

Dodeljene nagrade 11. januar za Dan grada Niša

Na svečanoj sednici Skupštine grada Niša uručene su nagrade “11. januar” najuspešnijim pojedincima i kolektivima u prošloj godini. Ujedno je obeležen i Dan grada.

Na dan osobođenja Niša od Turaka, dodeljena su najviša priznanja Grada – nagrada “11. januar”. Tokom prethodne godine, najuspešniji kolektivi bili su Narodno pozorište Niš i Akademski hor Studentskog kulturnog centra.

– Narodno pozorište Niš je izraz civilizacijskog dostignuća i kao što je rekao jedan od prethodnika, koji je bio upravnik niškog Narodnog pozorišta, “pozorišno kandilo svetli, ali da bi i dalje svetlelo mora ulje da se doliva”, ova nagrada je upravo to ulje i hvala Vam, kazao je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

– Mi smo navikli da dobijemo muzičke nagrade, ovo je sada malo drugačije i naravno jako smo ponosni. Ove godine krećemo sa značajnim koncertima kojima ćemo obeležiti 50 godina rada, a jedan od njih je i koncert u dvorištu Banovine na Dan Univerziteta, rekao je Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC.

Među pojedincima nagrade su dodeljene Miroslavu Veličkoviću, autoru knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu”, Đovaniju Antonioliju suvlasniku firme Olimpias, koja zapošljava više od 1200 radnika i reditelju Željku Mirkoviću.

– Ova nagrada je obaveza kako ćemo ubuduće da se ponašamo i kako ćemo da se nastavimo istraživanje. Danas je načinjen prvi korak polaganjem venaca na grob Todora Stankovića, a za dve-tri godine na ulazu će pisati Memorijalni park Staro groblje Gorica, kaže Veličković.

Najviše priznanje grada Niša nagrada “11. januar ”dodeljuje se od 1995. godine, a sastoji se od statuete, povelje i novčanog iznosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *