Lale – najpoznatiji izvozni proizvod Holandije

Lale – najpoznatiji izvozni proizvod Holandije
Foto: Jovan Mirović

Da li ste znali da je Holandija najveći izvoznik cveća na svetu? Iako uzgajaju različite vrste, ova zemlja, ipak je najpoznatija po savršenim lalama. Godišnje se izveze više od tri milijarde komada  ovog cveća, a Beograd je nedavno dobio autentičnu vrstu lala,  koja će uskoro krasiti i druge gradove širom sveta. Naša ekipa posetila je Holandiju i jednu od vodećih kompanija koja se bavi uzgajanjem lala, u okviru projekta Puls Evrope.
Mnogi je zovu carstvom lala, jer je ovaj prelepi cvet postao jedan od napoznatijih simbola Holandije, gde svake godine nikne i nova vrsta koja dobije ime po nekoj poznatnoj ličnosti. U okviru projekta “Zeleni gradovi Srbije” koji Ambasada Holandije u Srbiji sprovodi zajedno sa klasterom holandskih firmi, Grad Beograd nedavno je dobio jedinstvenu vrstu, koja nosi ime po prvoj ženi arhitekti u Srbiji, Jelisaveti Načić. Ova posebna vrsta nastala je u kompaniji Jub Holland, koja više od 25 godina posluje na teritoriji Srbije, a menadžer prodaje za Centralnu Evropu Jos Beleen, kaže da je upravo jedan od najzahtevnijih zadataka pronaći novu sortu lala.

Jos Beleen. Foto: Jovan Mirović

– Stvaranje nove vrste je poseban proces koji traje godinama. Da bi se jedna potpuno nova sorta našla u prodavnicama, potrebno je više decenija. Mnogo vremena, truda i ulaganja treba izdvojiti, ali kada vidite krajnji rezultat, mogu da kažem da zaista vredi. Da biste ušli u proces proizvodnje nove sorte, morate da imate dovolju količinu lukovica, kako biste mogli bez problema da poslujete, a istovremeno i da se posvetite stvaranju nove, kaže Jos.

Foto: Jovan Mirović

Na površini od 40 hektara, ova kompanija uzgaja više od 500 različitih vrsta lala. Godišnje izvezu više od šest miliona lukovica u 45 zemalja, što ih svrstava u red vodećih kompaniji u Holandiji.

– Najveći problem je što sada ne možemo da koristimo pesticide, zato su naši zaposleni stalno na terenu i proveravaju da li je sve u redu. Ukoliko ima bilo kakvih promena na cveću, moramo odmah da reagujemo. Pokušavamo da imamo organske lale, ali je to jako teško, kaže Jos. Kvalitet zavisi od toga kakvo je zemljište na kome se uzgaja cveće i kakvi su uslovi.

Foto: Jovan Mirović

Lale se razmnožavaju vegetativno lukovicama. Na osnovu veličine lukovica one se dalje razvrstavaju na bezcvetne koje se koriste za proizvodnju novih i cvetne koje se plasiraju na tržištu za proizvodnju cveta.

– Imamo više od 500 različitih vrsta cveća i svake godine na različitim delovima polja sadimo drugo cveće, tako da se otpilike svakih pet godina na istom mestu seje isto cveće, kaže Jos.

 

Na njihovim poljima uzgajaju se neke od najekskluzivnijih vrsta lala, koje se mogu naći na kraljvskim dvorovima, a prelepi pejzaži, u kojima smo uživali, ostavljaju sve bez daha.

Ukoliko niste znali lale potiču sa prostora središnje Azije, a u Holandiju su stigle tek sredinom 16. veka. Moderni načini transporta omogućili su da lale danas postanu najpoznatiji izvozni proizvod u Holandiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *