Majstorica Vaska iz Niša razbija sve predrasude o muško ženskim poslovima

Majstorica Vaska iz Niša razbija sve predrasude o muško ženskim poslovima

Vaska Vasić iz Niša jedna je od retkih žena koje su, umesto tipičnih ženskih zanimanja, izabrale građevinu i građevinske radove. Njena priča počinje 2010. godine kada je kao komercijalista radila u firmi koja se bavi prodajom građevinskog materjala.

Posao u kome nemam konkurenciju je dijagnostika, tehničko rešenje i sprečavanje prodora vode u građevinski objekat. Iako mnogi misle da je ovo muški posao, odgovorno tvrdim da žene imaju više talenta za hidroizolaciju, kaže  Vaska.

Ovaj posao radim već 15 godina, a odlučila sam da se bavim ovim poslom onda kada sam prvi put izašla na krov i videla lepote koje su mimo posla, dobra energija, lep pogled, e onda sam odlučila da se posvetim tom poslu i da nađem načina da ja tu budem prisutna stalno, s ponosom ističe Vaska.

Ima li posla?

Ja radim hidrozolaciju kao osnovni posao, ali često radim i pripremu za hidroizolaciju i imam i te kako mnogo posla, kaže Vaska. Dešava se i da ostanem prekovremeno i do kasno u noć, kada recimo radim na terenu i u jednom danu treba da se završi, onda ostanem do kasno uveče i  sutradan malo slabije radim, ali dobro, tada radim pripremu za hidroizolaciju. Na pitanje da li je bilo i rizičnih situacija, dodaje: Najopasnije je bilo kada sam montirala skelu na 9. spratu, gde sam metalnu cev od 6 metara nosila hodajući po obodu krova.

Može li se zaraditi i dobro živeti od ovog posla?

Može naravno. Od ovog posla sam ja dobila mogućnost da sa investitorom napravim dogovor da stan otplaćujem na rate, bez kredita i kamate. Zamislite da vam neko ponudi fiksnu ratu, da se odmah uselite u stan, to je itekako dobra prilika.

Na pitanje zašto još uvek nema nijedne žene koja to radi, Vaska kaže da misli da je to više zbog uticaja sredine.

Kod mene su dolazile prijateljice i radile su neke devojčice i kad god krenu da rade sa mnom, onda kreću napadi okoline, porodice, jer smatraju da je to težak posao na građevini. Međutim, nije tako. Naravno, postoje i teži delovi rada, ali svako radi koliko može i koliko mu to nije teško. Znači, može da radi svaka žena i trebalo bi da mnoge žene razmisle o tome jer je ovo izuzetno dobar posao, uliva samopouzdanje, ima benefite jer mogu kao što vidite da zarade sebi stan, jer ne znam u kojoj firmi bi mogle da na tako jednostavan način obezbede sebi stan.

Ovaj posao je lakši u odnosu na neke poslove za koje se misli da su laki. Često se smatra da žena treba da radi u trgovini zato što je tu prodavac i kao radi na kasi, a u trgovini imate prijem robe, utovar, istovar, skladištenje robe…znam jer sam i ja bila trgovac i znam koliko je to teško. Otkad radim ovaj posao, mnogo mi je lakše, nemam problema sa kičmom, kaže Vaska.

Ovu ženu majstora za hidroizolaciju sve više ljudi traži zbog profesionalnog odnosa prema poslu i kvalitetnog rada, tako da Vaska vrlo uspešno razbija predrasude da je ovo muški posao i da samo oni mogu raditi teže fizičke poslove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *