Obrazovanje žene kao polazna tačka za ravnopravnost

Obrazovanje žene kao polazna tačka za ravnopravnost

Položaj žena na tržištu rada, u odnosu na muškarce, i dalje je nepovoljan, pa su tako žene, u proseku, u Srbiji plaćene za 8,8% manje nego muškarci. Tako je potrebno da žena radi 35 dana duže u godini, kako bi zaradila kao muškarac, pokazuju podaci. Predsednica Veća Saveza samostalnih sindikata grada Niša Olivera Bobić kaže da je među zaposlenima 42% žena, a 57% muškaraca, iako, kada je obrazovanje u pitanju, tu prednjači ženski pol. Naime, 57% upisanih studenata su ženskog pola, 59% onih koji diplomiraju, takođe su žene.

Položaj žena sigurno ne može da bude mnogo drugačiji nego kad smo pričali pre godinu dana na ovaj dan, jer nažalost mi od godine do godine povodom ovog praznika pričamo o položaju i posle toga nekako, svi to stavimo negde sa strane, kaže predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša Olivera Bobić, povodom 8. marta, Dana žena.

Sva istraživanja pokazuju da nama treba 100 godina pa i više da se u većini tih prava izjednačimo i da postignemo neku ravnopravnost, ali ipak se neke stvari menjaju. Menjaju se neki preduslovi, žene menjaju svoj stav, pogotovu mlađe žene i stvaraju neke preduslove da bi mogle da ostvare tu ravnopravnost. Mlađe žene su shvatile da im je za ravnopravnost prvo i osnovno obrazovanje kao polazna tačka. Važno je da imaju što bolje obrazovanje, da bi stvorile preduslove da se sutra bore na tržištu rada za neka bolja i plaćenija radna mesta. Možda je i mnogo veći problem kod nekih patrijarhalnih obrazaca u porodici, gde je tu položaj i uloga žena?

Mada, mislim da mlađe žene u nekim partnerskim odnosima uspevaju nekako da svoje partnere ubede da taj neplaćeni rad u kući nije samo njena obaveza. I dalje se možda pomoć tih mladih očeva svodi na to da odvezu dete u školu, na vannastavne aktivnosti, da se pobrinu o kućnim ljubimcima, a ostalo je na ženama, ali mislim da je taj neki odnos ipak u mlađim porodicama gde su mlađe žene- drugačiji, a da su žene u srednjim i starijim godinama, nažalost, žrtve nekih dugogodišnjih patrijarhalnih shvatanja, tako da prema statistici, za žene preko 45 godina ne stojimo slavno u Evropi, naglašava Bobić.

U toj dobi ima mnogo žena koje ne rade ili su izgubile posao, tako da su iza nas samo Grčka i Malta.

Nismo se sa muškarcima ni u čemu izjednačile, čak ni po pitanju zarada jer se smatra da muškarac kvalitetnije obavlja poslove, da može bolje da ga uradi, da žena zbog obaveza u porodici može više da odsustvuje pa joj se ne da neko rukovodeće radno mesto, poručuje predsednica niškog Saveza samostalnog sindikata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *