Manjak pažnje kod dece zbog telefona?

Manjak pažnje kod dece zbog telefona?

Telefoni novih generacija sve pametniji, a deca sa sve slabijom  koncentracijom i sve oskudnijim rečnikom. Pred ekranima telefona, tableta i računara provode mnogo sati u toku dana. Posledice su brojne, od krive kičme, slabljenja vida, do deficita pažnje i nepravilnog govora. Primetno je da roditelji u poslednje vreme sve češće traže stručnu pomoć.

Dete koje prati dešavanja na telefonu samo ćuti i gleda nema potrebu za razgovorom niti uvežbavanjem izgovora. Onda se traži pomoć logopeda.

Roditelji se najčešće javljaju zbog nepravilnog izgovaranja glasova, najčešće je i dalje najveći neprijatelj slovo R, ali nije jedini, kaže logoped Milan Ivanović, zaposlen u niškom Domu zdravlja.

Sve češće nam se, nažalost, javljaju roditelji čije dete ima tri ili četiri godine, a nije progovorilo. Javljaju se i zbog briga oko socijalnih, društvenih sposobnosti i interakcija, mnogo je razloga, ali se zbog pomenutih javljaju najčešće. Promenio se način odrastanja dece, ukazuje Ivanović, kao i način odgajanja, tretiranja dece, deca su željna žive reči, staromodnijih dečjih društvenih igara, a sve više imamo zamena, aplikacija, crtaća i uređaja i to nisu najsrećnija rešenja koja se deci nude.

Jednosmerna komunikcija koju dete ostvaruje dok koristi telefon utiče negativno iz više razloga. Trebalo bi da se deci ograniči vreme upotrebe bilo kog uređaja, apeli su koje čujemo svakodnevno, ali koje poslušamo tek kada se problem desi. Ako pogledate oko sebe, videćete najčešće decu sa telefonom u rukama, čak i bebe u kolicima.

Kod školske dece, primetno je odsustvo pažnje na nastavi.

Nastavnica psohologije u Gimnaziji Bora Stanković i diplomirani psihlog Maja Zdravković kaže da je za mlađe uzraste, predškolce, sasvim dovoljno da dnevno sat vremena provedu pored nekog uređaja savremene tehnologije. Roditelji su ti koji treba da postavljaju granicu, ističe psiholog. Iako to stalno ponavljamo, stručnjaci naglašavaju da je potrebno strogo postavljanje vremenskih ograničenja upotrebe telefona i igrica.

Trčanje, sunčeva svetlost i svež vazduh imaju povoljan uticaj na dečji imunitet i to ništa ne može zameniti, i kada padne važno je da ustane, a ovako…telefoni sve pametniji, a deca sve nesnalažljivija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *