Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Žene u Srbiji imaju u proseku osam odsto manju platu od muškaraca. Zanimljivo je to da u odnosu na ostale države sveta i ne stojimo tako loše. Ta razlika u razvijenom Japanu iznosi čak 25 procenata. Upravo su zbog takvih razlika u zaradi američke radnice 8. marta protestovale na ulicama Njujorka 1909. godine, pa se taj dan obeležava kao Međunarodni dan žena.
Iako su žene danas u boljem položaju nego ranije, slika i dalje nije najsjajnija. Dame u Srbiji su brojnije i obrazovanije, ali na manje rukovodećih pozicija i sa nižim platama.

Novinarstvo je jedna od retkih profesija gde razlike između muškaraca i žena ne postoje, kaže novinarka iz Niša Vesna Milovanović.

Nažalost, žene i dalje u Srbiji zarađuju manje od muškaraca, što znači da žena treba da radi 35 dana duže u godini kako bi zaradila istu platu kao njen kolega, kaže za portal Odgovor Olivera Bobić, predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša.

I statistički podaci pokazuju da su tokom pandemije one podnele i najveći teret. Međunarodni dan žena nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, a od 1975. godine nalazi se u zvaničnom kalendaru Ujedinjenih nacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *