Međunarodni Sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Međunarodni Sajam poljoprivrede u Novom Sadu

U susret 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 18. do 23. maja, danas su na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu, saopšteni detalji o priredbi i najavljene brojne aktivnosti.

Ove godine, Međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“, ima snažnu podršku Evropske unije koja je Partner priredbe. Uz najveći agrobiznis događaj kao i ranije su Globos osiguranje – Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica – Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad i Darodavac u Poklon-igri Kite DOO.

EU je ponosni Partner poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Predstavićemo neke od aktivnosti, kao što su digitalna poljoprivreda, mogućnosti finansiranja za poljoprivrednike, i zelene aspekte poljoprivrede, rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pokrenut je novi paket pomoći Evropske unije za poljoprivrednike u Srbiji, u okviru IPARD programa, koji uz komplementarno privatno sufinansiranje, može doneti do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za poljoprivrednike u Srbiji, i podržava ceo sektor, dodala je Halačeva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre pet godina i Izložbe genetskih potencijala. Pod pokroviteljstvom Ministarstva biće organizovana Izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom  geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ i kraft piva. Radi se o proizvodima koji pored kvaliteta i bezbednosti ispunjavaju i određene dodatne uslove za koje je procenjeno u prethodnim godinama da predsatvljaju atraktivne proizvode na tržištu – nude određenu autentičnost ili tradicionalnost i na osnovu toga mogu da dostignu određenu dodatnu vrednost.

Kao što znate, u procesu prilagođavanja propisima Evropske unije, nalazimo se nekoliko godina unazad i u tom smislu nailazimo na brojne promene, te će Novosadski sajam biti dobra prilika da i domaći proizvođači kao i sve druge zainteresovane strane učesnike upoznamo sa svim novim zahtevima koji su pred nama i koji su planovi i vremenski okviri za naše usklađivanje i aktivnosti koje ćemo preduzeti, rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju. Među najvažnijima i najinteresantnijim su Izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao Darodavac poklanja traktor JOHN DEERE 5045D, a na štand postavlja i premijere i novitete.

Na Nacionalnoj izložbi stoke sa Izložbom genetskih potencijala, biće prikazano oko 800 grla stoke, goveda, konja, koza, ovaca. Izložbe su  pod pokroviteljstvom  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pojedinačne ulaznice staju 800 dinara, dok su u kolektivnim posetama 600 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 400 dinara. Organizovana – kolektivna poseta podrazumeva najmanje 15 osoba i za nju je nepohodno prilikom kupovine ili podizanja ulaznica priložiti Dopis na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica. Za kupovinu kolektivnih ulaznica na blagajnama Sajma, porudžbenica nije potrebna, ali je zato Dopis obavezan.

Porodični dan je sreda, 22. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 800 dinara.

Ulaznice se pre početka i tokom priredbe mogu kupiti na blagajnama GigsTixa, a moguće ih je poručiti i na sajtu Novosadskog sajma. Tokom Poljoprivrednog sajma biće u prodaji i na blagajnama Novosadskog sajma. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri. Sajam će za posetioce biti otvoren od 9 do 19 časova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *