Međunarodno takmičenje mladnih pijanista u Nišu

Međunarodno takmičenje mladnih pijanista u Nišu

U Muzičkoj školi u Nišu danas je počelo 16. Međunarodno takmičenje mladih pijanista. Za sve ove godine, ljubiteljima klavirske mizike predstavilo se više hiljada mladih umetnika, a u naredna četiri dana nastupiće takmičari iz celog regiona.

Trinaestogodišnja Lola Veljković, jedna je od 160 pijanista koji će učestovati na ovogodišnjem takmičenju u Nišu. Iako ima duplo više nagrada nego godina, kaže da i sada ima pozitivnu tremu.

– Ljubav se rodila još kada sam bila mala. Moja mama je završila Muzičku školu i imali smo klavir, ja sam se tu igrala stalno i onda sam jednog dana poželela da naučim da sviram i tako je sve krenulo, kaže Lola.

I tako već punih devet godina. Za mnoge je nastup na Međunardnom takmičenju mladih pijanista važno iskustvo. U žiriju su eminentni stručnjaci iz nekoliko zemalja, a svake godine u organizaciji i kvalitetu izvođača niško takmičenje pomera granice.

Boris Kraljević je profesor klavira u Singapuru, ove godine biće u žiriju i kaže da ga čeka težak zadatak.

– Predstaviti se na niškom takmičenju je posebna čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost za mlade umetnike, ali ono što je najvažnije jeste veliki entuzijazam i inspiracija koju oni imaju, ali i njihovi pedagozi pripremajući se za ovo veliko takmičenje, kaže Kraljević.

Takmičenje mladih pijanista osnovali su profesori klavirskog odseka niške Muzičke škole, a ove godine učestvovaće 160 takmičara.

– Do 1993. godine ovo je bilo školsko, a potom i regionalno takmičenje. Međutim mi smo odlučili nakon toga da takmičenje podignemo na viši nivo. Četiri godine kasnije postaje bijenalno, a od 2004. god. poprima međunarodni karakter, kaže direktorka Muzičke škole Niš Spomenka Špirić.

Do sada se na ovom takmičenju predstavilo više hiljada mladih umetnika, a mnogi od njih danas imaju zavidnu umetničku i pedagošku karijeru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *