Mere za sprečavanje nasilja u školama

Mere za sprečavanje nasilja u školama

– Radna grupa Ministarstva prosvete izaći će 20. decembra sa konkretnim predlozima za borbu protiv nasilja u školama, a za sada je jedino izvesno da će se tražiti veći broj pedagoga i psihologa u školama, kazao je Branko Ružić, ministar prosvete.

– Nasilje je kompleksan društveni problem, zato je važno da svi akteri budu zainteresovani da rešimo ovu pošast koja postoji na čitavoj planeti. Mi smo se opredelili da formiramo vremenski oročenu Radnu grupu u kojoj učestvuju sindikati, pedagozi, psiholozi, stručnjaci za borbu protiv nasilja. Očekujemo da do 20.decembra izađemo sa jasnim predlozima, ukoliko je potrebno menjati neka podzakonska akta ili možda čak i neka zakonska rešenja. Smatram da mere u našem sistemu moraju biti kombinacija prevencije i kažnjavanja, ali kažnjavanja koje će prevenirati neka buduća nasilja. Ono što naše društvo nosi sa sobom, to je da je ukoliko nasilje nije dramatično izraženo, ono postaje društveno prihvatljivo i protiv toga se treba boriti, ističe Ružić.

Tim za prevenciju i spečavanje nasilja u školama razmatraće i opciju da prosvetni radnici dobiju status službenog lica.

– Pitanje statusa službenog lica je na stolu. Mi u okviru Radne grupe razgovaramo i o toj opciji. Ja nisam stekao utisak, kada smo pre tri nedelje razgovarali, da su svi sindikati izrazili želju da do toga dođe. Inače, 2019. godine Ministarstvo pravde je formiralo radnu grupu upravo po pitanju uvođenja statusa službenih lica za određene profesije, između ostalog i za nastavnike, ali taj status pored prava rađa i određene veoma kompleksne obaveze pa i potencijalnu krivično-pravnu odgovornost. Mislim da je i do sindikata da razmisle da li je to u interesu samih nastavnika, kaže ministar prosvete.

Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niš

Predstavnici sindikata predlažu izmenu Pravilnika o postupanju u slučajevima nasilja u školi.

– Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je donela predlog za izmenu pravilnika o postupanju u slučajevima nasilja u školi. Taj predlog odnosi se na fizičko, psihičko i digitalno nasilje i nadamo se da će uroditi plodom i da ćemo imati pooštrene mere za te prestupnike, kao i da će to uticati na jednu zdraviju atmosferu u školi. Takođe, tražimo da se povećaju novčane kazne za roditelje, jednostavno mi smo prinuđeni na tako nešto, kaže Vladan Ćirić iz Unija sindikata prosvetnih radnika Niš.

U Srbiji ima 1.800 osnovnih i srednjih škola i 750.000 učenika. Ministar prosvete Branko Ružić dodao je da je u našem zakonu definisano 2020. godine da se svako nasilje koje se učini prema nastavniku mora tretirati kao nasilje koje se čini prema službenom licu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *