Moje dete još ne govori…

Moje dete još ne govori…

Svaki roditelj s nestrpljenjem očekuje prve reči svog deteta. Šta ako se to iščekivanje produži, a vi primećujete kako druga deca u tom uzrastu već “ brbljaju“ nešto? Kako roditelji ne bi brinuli u slučaju da njihovo dete još nije progovorilo, potražili smo mišljenje stručnjaka. Poznata niška logopedica Violeta Mihailović odgovara na pitanja koja muče sve roditelje- kada treba zaista potražiti stručnu pomoć, a kada su naše sumnje neopravdane.

 

U kojoj situaciji savetujete roditeljima da potraže pomoć?

– Roditelji se zabrinu ako im dete ima već dve godine, a još ne govori. I to je uredu, jer posmatrajući vršnjake svoje dece i u razgovoru sa roditeljima, vide razliku u komunikaciji, kaže Mihailović.

Možda vaše dete ne prati i ne razume jednostavne naredbe, poput „Dođi ovamo, donesi…“

Ne kombinuje dve reči u rečenici.

Ne imitira reči odraslih.

Ne pokazuje delove tela na pitanje gde je oko, nos…

Nema početka interaktivne igre (stavlja dva predmeta u međuodnose) i simboličke igre (pretvaranja „kao da“).

RODITELJIMA JE VAŽNO DA DETE GOVORI

DETETU JE VAŽNO DA SVOJE POTREBE , ŽELjE, EMOCIJE, IZRAZI GOVOROM

Gotovo da nema govorno-jezičkog poremećaja, a da nije propraćen i poremećajem izgovora glasova ili nesigurnim izgovaranjem reči, naglašava logopedica.

Kada roditelj prepozna neke od navedenih situacija koje ukazuju na problem, kome da se najpre obrate?

Violeta Mihailović poručuje: Potražite pomoć stručnjaka!

– Stručna logopedska terapija podrazumeva niz specijalnih metoda itehnika, s ciljem korekcije poremećaja izgovora kod deteta, uz savetodavni rad s roditeljima. Za početak logopedske terapije je najbolje da se posavetujete sa logopedom, koji će proceniti detetovu zrelost i mogućnost detetove saradnje s logopedom tokom logopedske terapije.

Šta je ono što roditelj može i treba da uradi, kako bi pomogao detetu?

– Potrebno je da roditelji budu dobar govorni model svom detetu. Budite detetova podrška i kad je ono samo svesno svoje teškoće u izgovoru, ističe Mihailović. Ne ispravljajte dete, jer kad bi moglo, pravilno bi govorilo bez opomene. Ne posramljujte ga i ne podsmevajte se zbog načina govora i objasnite i drugima da to isto ne rade, naglašava logopedica.

Kada roditelj potraži pomoć logopeda, može li se i na koji način uključiti u rad sa detetom?

– Naravno. Roditelj najpre treba da motiviše dete da dolazi na logopedsku terapiju, da pohvali detetov trud i zalaganje tokom terapije. Roditelji treba da se aktivno se uključe i podrže rad logopeda s detetom, s ljubavlju poručuje logopedica Violeta Mihailović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *