Najava izgradnje Porodilišta u Nišu

Najava izgradnje Porodilišta u Nišu

Nova zgrada Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Nišu nalaziće se pored Urgentnog centra, gde se trenutno nalazi parking, najavila je danas u Nišu ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ona je istakla da  zgrada u kojoj se trenutno nalazi Porodilište i sa rekonstrukcijom ne bi mogla da zadovolji standarde 22. veka, jer se, kako je istakla, standardi u medicini jako brzo menjaju.

Nova zgrada će biti napravljena po najnovijim principima gde će naše mame koje se trenutno ne porađaju u baš najboljim uslovima, zaista u rekordnim uslovima, dobiti novi prostor u kojem ćem im biti daleko bolje, kao i mojim kolegama i medicinskim sestrama koje rade u toj Klinici, rekla je ministarka, ali nije precizirala rokove.

Porodilje se inače često žale na uslove u niškom Porodilištu, ali i na odnos medicinskog osoblja, naročito medicinskih sestara. Najčešće primedbe odnose se na bahato i nekulturno ophođenje prema trudnicama, odnosno porodiljama.

Grujićić  se osvrnula i na porast broja dece obolele od velikog kašlja.

Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja. Od nove godine imamo oko 400 novih slučajeva velikog kašlja. To je puno i moja molba svima je da zaista vakcinišu decu onako po onom kalendaru koji je inače i zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike, navela je Grujičić i dodala da je od velikog kašlja najveći broj zaražene dece uzrasta između 10 i 14 godina.

Na svu sreću, kod njih nije toliko teška klinička slika koliko je kod ovih malih beba i one su umrle jer nisu bile zaštićene. Još jednom, svi koji imaju decu koja nisu vakcinisana, da ih vakcinišu, da se jave svojim pedijatrima. A ova deca koja ne mogu još uvek da prime vakcinu, jedan od načina borbe protiv velikog kašlja, koji se nažalost vratio, jeste da se vakcinišu majke, poručila je Grujičić danas u Nišu.

Prema njenim rečima, uskoro će biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti na kome će biti odlučeno da li treba ići na vakcinaciju trudnica od velikog kašlja, kako bi se zaštitila deca do dve godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *