Proslava Dana državnosti počela u Nišu

Proslava Dana državnosti počela u Nišu

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je danas u Nišu prisustvovao prikazu dela naoružanja i opreme Vojske Srbije.

Javnost je prvi put imala priliku da vidi ruski antidron Repelent, koji je namenjen za detekciju i uništavanje dronova.

Prikazano je naoružanje i vojna oprema iz domaće i strane industrije, modernizovano naoružanje kao što je tenk M84, artiljerijska sredstva, ali i modernizovana sredstva kao što su Miloš, Lazar, Nore i raketna pvo sredstva FK 3 i modernizovani KUB.

Vućić je rekao da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode, istakao je Vučić. Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, NORA 70mm, rekao je Vučić.

Vučić  je naglasio da su artiljerijski sistemi „Nora“, „Gvozdika“ i „Tamnava“ veliko pojačanje za Vojsku Srbije, jer je u modernom ratu artiljerija ta koja suštinski pobeđuje. Artiljerija je uz tenkove, majka svih ratova.  I to se sad vidi u Ukrajini, istakao je predsednik.

Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije prikazali su automatske puške, snajpere, puške i pištolje, kvadove, kao i daljinski upravljanu bezposadnu električnu zemaljsku borbenu platformu srednje veličine „mali Miloš“.

Prikazu vojne opreme u kompleksu Niške tvrđave prisustvovali su i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general Milosav Simović.

U Domu Vojske Srbije u Nišu ranije danas je otvorena izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar odbrane Miloš Vučević.

Izložba će biti otvorena do 15. marta.

U 16 sati izvedena je počasna paljba, u isto vreme iz Niša, Beograda i Novog Sada.

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *