Najsavremeniji laser za razbijanje kamena u bubregu

Najsavremeniji laser za razbijanje kamena u bubregu

Operacija razbijanja kamena u bubregu i ureteru od danas se u niškom UKC radi laserom. Skoro 2,5 miliona pacijenata koji gravitiraju ka Nišu više neće morati da na lasersku operaciju kamena u bubregu odlaze u druga mesta, jer najsavremeniji aparat postoji sada i u Nišu, pored Beograda i Novog Sada.

Klinika za urologiju ima divnu priliku da povrati stari sjaj iz osamdesetih godina, kada smo prvi u staroj Jugoslaviji imali taj aparat za razbijanje kamena koji se zvao litostar, kaže direktor Klinike za urologiju UKC Niš prof. dr Dragoslav Bašić.
Prve operacije su zajedno uradili stručnjaci sa Кlinike za urologiju UКC Niš prof. dr Dragoslav Bašić i ass.dr Aleksandar Skakić i prim. dr Mirko Jovanović i dr Dejan Simić sa Klinike za urologiju VMA.

Lekari ističu da su to minimalno invazivne operacije, a benefiti za pacijenta su višestruki – efikasnost je skoro stopostotna, a komplikacije poput krvarenja, povišene temperature i zastoja u bubrezima su svedene na minimum.

Radi se endoskopskim putem, ulazimo kroz mokraćni kanal, dolazimo do kamena koji se nalazi ili u bešici ili u ureteru ili u bubregu i uklanjamo ga specijalnim instrumentom, koji se zove fleksibilni ureteroskop, promerom manjim od tri milimetra. Koristi se lasersko vlakno, koje je 270 mikrona, manje od trećine milimetra, koje prolazi kroz taj instrument, objašnjava dr Mirko Jovanović.

Uz nabavku nove opreme, popravlja se i stara, a u toku je postupak javne nabavka aparata važnog za benignu hiperplaziju prostate, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *