Najveći zagađivači vazduha uskoro se gase u Nišu

Najveći zagađivači vazduha uskoro se gase u Nišu

Jedan od najvećih zagađivača vazduha u Nišu, kotlarnica Univerziteta, uskoro će biti ugašena i od sledeće zimske sezone koristiće prirodni gas za grejanje, najavili su nadležni.

Kotlarnice na čvrsto gorivo u Nišu polako odlaze u istoriju. JKP “Toplana” 96 % svojih kapaciteta već je prevela na prirodni gas, a od oktobra ove godine i kotlarnica Univerziteta koristiće taj energent za grejanje.

– Dobili smo oko 15 miliona dinara za zamenu kotlarnice zgrade Rektorata, tako da ćemo tog najvećeg zagađivača u gradu konačno zameniti gasovodnom infrastrukturom i ono što je najbitnije to će nam omogućiti da dišemo čist vazduh, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Osim Univerziteta ugasiće se kotlarnice Medicinske škole, zatim u OŠ “Kole Rašić” i u vrtiću “Svitac”.

– Niška Gradska toplana i ove godine će kroz šest projekata, a u saradnji sa ministarstivma preduzimati važne korake za smanjenje zagađenja vazduha u Nišu, kaže direktor ovog javno komunalnog preduzeća Predrag Milačić.

– Ostale javne objekte koje smo razmatrali i koje smo sagledali se nalaze unutar tih šest projekata koje smo delegirali Radnoj grupi za zaštitu vazduha, koju je oformila Vlada Republike Srbije. Ti projekti su nam za sada usmeno odobreni, a njihova vrednost je 7 740 000 evra, dodaje Milačić.

Ove godine očekuje se potpisivanje ugovora, kako bi 2024. godine između dve grejne sezone, svi projekti mogli da se realizuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *