Narodna biblioteka Stevan Sremac obeležava 144 godine od osnivanja

Narodna biblioteka Stevan Sremac obeležava 144 godine od osnivanja

Jedna od najstarijih ustanova kulture u Nišu, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, danas obeležava 144 godine postojanja. Niška biblioteka prva je od javnih biblioteka u Južnoj Srbiji, koju je osnovala grupa profesora niške istoimene gimnazije 1879. godine.

Intoniranjem himne na svečanoj akademiji u najstarijoj instituciji kulture u Nišu Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” počelo je obeležavanje 144 godine od osnivanja. Ohrabruje podatak da se beleži stalan rast broja korisnika. Sada ih je, kažu više od 30 hiljada.

– Ono što ohrabruje to je da smo u duhu svih ovih praznika koji su bili i koji nam tek predstoje, a to je i slava Sveti Ćirilo i Metodije, biblioteka je donela odluka o akciji regresiranog upisa gde mi sa velikom radošću konstatujemo da je broj novih upisanih članova svakog dana prisutan, kaže Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

U današnjem svetu modernizacije i digitalizacije čitanje knjiga je čini se nepravedno zapostavljeno, zato je važno podsetiti na svu lepotu književnosti, istorije i kulture.

– Ovo je veliki dan za Narodnu Biblioteku “Stevan Sremac”. Obično se kaže da u novom vremenu knjiga gubi svoje mesto i svoj smisao, naprotiv ja mislim da knjiga sve više dobija na značaju, sa knjigom mi smo bili biće, ličili smo na biće, a bez knjige mi ličimo na nebiće, kaže Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

Bibliteku Stevan Sremac osnovala je grupa profesora niške istoimene gimnazije 1879. godine u tu čast pripremljene su i izložbe “Bibliotekom kroz vreme” i “ Imamo čast pozvati Vas”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *