Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Da li znate da 97 odsto nas zavisi od tri odsto građana koji redovno daju krv ? Danas je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi i prilika da se uputi zahvalnost svim humanim ljudima koji nesebično daju ovu dragocenu tečnost, jer se zahvaljujući njima spasavaju milioni života.

Bez dobrovoljnih davalaca krvi ne bi bilo ni najsloženijih medicinskih i hirurških procedura. Samo za jednu kardiohirušku operaciju potrebno je minimum četiri jedinice krvi.

– Za kardiohirušku operaciju potrebno je od četiri do osam jedinica krvi, a nekada čak i 10 jedinica. Na primer, operacije na grudnoj hirurgiji, ortopediji zahtevaju nešto manje, od dve do četiri jedinice, ali moramo da istaknemo da je svaki pacijent priča za sebe, kaže dr Sanja Živković Đorđević, načelnica Službe za laboratorijsku i drugu dijagnostiku u Zavodu za transfuziju krvi Niš.

Potrebno je svega 15 minuta vašeg vremena kako biste spasili nekome život. Nišlije su i na današnji dan pokazale humanost. Darko Kavgić je dobrovoljni davalac od svoje 18 godine, a do sada je krv dao više od 30 puta.

– Smatram da je to jedan human gest i kao zdrvastveni radnik znam koliko je krv potrebna u celoj zemlji i zato se uvek redovno i dobrovoljno javljam, kaže Darko.

Zahvaljući redovnim akcijama koje organizuje Zavod za transfuziju, u Nišu su zalihe krvi trenutno stabilne.

– U prva četiri meseca ove godine mi imamo porast dobrovoljnih davalaca krvi i zaliha krvi za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, kaže dr Sanja Živković Đorđević.

Na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, stručnjaci poručuju da trenutno ima dovoljno zaliha, ali da je neophodno da se taj broj ne smanjuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *