Nevesta Jadrana

Nevesta Jadrana

Kotor je jedan od najlepših gradova Crne Gore, u srcu Boke, podno planine Lovćen. Boka Kotorska, kao jedini fjord na Mediteranu, ubraja se u jedan od 25 najlepših fjordova na svetu, dok se ostali nalaze uglavnom u Skandinaviji. Ulaz u Kotor ima tri kapije – Glavna, Severna i Južna kapija. Oko Starog grada dižu se zidine duge oko 5km, kao i brdo Sveti Ivan gde se nalazi tvrđava San Giovanni, koja potiče iz ilirskog doba.Na Trgu Svetog Tripuna se danas nalaze sve najvažnije institucije Kotora, među kojima i Biskupija, zgrada Opštine, Zavod za zaštitu spomenika kulture, katedrala Svetog Tripuna i mnoge druge. Jedan od simbola bogate istorije je Toranj za sat u Starom gradu. Zauzima centralno mesto na Trgu od oružja, nasuprot glavnih gradskih vrata.

Stari Grad Kotor, ispisuje istoriju više od dve hiljade godina, jedan je od najvažnijih luka i trgovačkih centara na Jadranu. Iza zidina gradske tvrđave očuvane su prelepe kuće bogatih porodica, crkve, kule i fontane i sve je pod zaštitom UNESCO-a. Šetnjom Starim gradom, videćete na desetine mačaka koje polako postaju jedan od simbola ovog grada jer skoro da nema turiste koji ih neće slikati. U kućama, starim i po 300 godina, žive starosedioci, ali ima i malih hotela i apartmana za turiste. Na starim balkonima, na žicama se suši oprano rublje, prizor koji se sve manje viđa u urbanim sredinama gde je savremena tehnologija sušenja veša gurnula štrikove u zaborav.

Utisak je da je ove godine više stranih nego domaćih turista, ali naša preporuka je da svakako makar jednom dođete u Kotor, prošetate popločanim ulicama Starog grada, vidite deo bogatog kulturno istorijskog nasleđa i napravite lepe fotografije u uskim kamenim ulicama, od kojih jedna posebno tesna, nosi naziv “Pusti me proć”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *