NIKADA ne smemo zaboraviti!

NIKADA ne smemo zaboraviti!

– Srpski narod se četvrti put, na današnji dan 1999. godine, ponovo, u toku 20. veka, našao pred iskušenjem za svoju sudbinu, rekao je penzionisani general Vojske Srbije Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije, na obeležavanju Dana sećanja.

– NATO je izvršio zločinačku agresiju nad našom zemljom, u jednom od najasimetričnijih ratova u dosadašnjoj ljudskoj istoriji. Ciljevi agresora su zaista bili monstruozni, ističe general Lazarević. Primenom Hitlerove doktrine “blitzkrieg”( munjeviti rat), trebalo je za 96 sati uništiti glavninu snaga Vojske Jugoslavije, posebno na Kosovu I Metohiji i ubiti više od 20.000 pripadnika Prištinskog korpusa, paralizovati privredni i društveni život, citiram: ne ostaviti kamen na kamenu, vratiti Srbiju u kameno doba, primorati Srbiju da kleči i moli, razoriti, uništiti, opustošiti i time primorati državu na kapitulaciju i okupaciju, poraziti i poniziti srpski narod. Radi postizanja ovako monstruoznih ciljeva, NATO je u svojoj, do tada 50 godina dugoj istoriji, prevazišo sve svoje zločine, vodio je protiv naše zemlje sve vrste ratova – propagandni, psihološki, ekonomski, specijalni, elektronski, moderan rat kako su ga oni sami zvali, svim raspoloživim konvencionalnim naoružanjem, nuklearni i hemijski rat niskog intenziteta, rekao je, pored ostalog, general Lazarević.

Podsećamo na jedan od najpotresnijih govora komandanta Kopnene vojske general potpukovnika Milosava Simovića, 2016. godine u Nišu, u kome kaže da ni pod kojim uslovima, nikada, žrtve ne smemo zaboraviti.

– Niš, grad cara Konstantina i carice Jelene, mnogo je puta stradao u svojoj dugoj istoriji. Mnoge vojske, sa istoka ka zapadu, sa zapada ka istoku, prolazile su kroz naš Niš, bombardovale ga i uništavale. U novijoj istoriji, posle Balkanskih i svetskih ratova, posle oružanih sukoba na području bivše SFRJ, retko ko je čak i pomislio da će na kraju 20. veka tadašnja SRJ, a naša namučena Srbija i naš Niš biti bombardovani, rekao je tada general Simović. Nažalost, bez saglasnosti UN, 19 država okupljenih oko Sjedinjenih američkih država, Velike Britranije, Francuske i Nemačke, odlučile su da bombarduju nas, vojnike, naše jedinice, naša komandna mesta, aerodrome, ali ne samo tadašnju Vojsku Jugoslavije, nego, nažalost čovečanstva, i civile. Tokom 78 dana bombardovanja, sirenu za vazdušnu opasnost Nišlije su čule 129 puta, a 52 dana, pet sati i 14 minuta Niš je bio na udaru NATO avijacije. Prvi udar bio je 25. marta, zadnji 2. juna. Prva žrtva bio je stari vodnik Aćim Tadić, koji je na Aerodromu Niš poginuo 28. marta. U Nišu i okolini poginulo je 56 građana Niša, 56 civila, nedužnih ljudi, više od 200 je ranjeno, povređeno. Preko 120 objekata je uništeno, a više od 3000 oštećeno. Nije gađan samo Niš, gađani su mnogi drugi gradovi – mala varoš u Crnoj Gori- Murino, izgubila je troje male dece i tri odrasla čoveka, osmoro je bilo ranjeno. Skoro da nema mesta ni grada u Srbiji koji nije podneo žrtve u NATO agresiji 1999. godine, istakao je tada, pored ostalog, general Simović.

– Koja god vlast bila u Srbiji, u svim budućim vremenima i narednim godinama, kakav god odnos svih zemalja u svetu, a posebno zapadnih sila bio prema našoj namučenoj Srbiji, mi NIKADA I NIKADA I NIKADA ne smemo ni pomisliti, a kamoli ZABORAVITI imena i prezimena ljudi koji su dali život za slobodu u kojoj mi danas živimo, poručio je tada, u govoru koji se pamti, general potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *