Srbija u vrhu zemalja po smrtnosti od malignih bolesti

Srbija u vrhu zemalja po smrtnosti od malignih bolesti

NOK 2023, prvi Nacionalni Kongres Onkologa u Nišu okupio je najbolje lekare u dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata.

– Ovogodišnja konferencija je prilika da vrhunski stručnjaci razmene iskustva o najsavremenijim dijagnostičkim i terapijskim protokolima u lečenju malignih bolesti, kaže za portal Odgovor doc. dr Ana Cvetanović, direktorka Klinike za onkologiju UKC Niš.

– Konferencija je okupila oko 300 učesnika, među njima je 35 predavača, eksperata iz cele Srbije, koji se bave dijagnostikom i lečenjem pacijenata sa malignitetom. Pored onkologa, na kongresu ima i hirurga, patologa i lekara drugih specijalnosti. Incidenca maligniteta se značajno povećala svuda u svetu, ističe dr. Cvetanović.

– Mi razlog tome ne znamo. U Evropi se u svakoj minuti dijagnostikuje preko pet novoobolelih i ono što nije dobro-nas ne plaši toliko ta incidenca, nas plaši mortalitet. Srbija je tu negde na vodećem mestu po mortalitetu i to je ono što se mora pod hitno promeniti, smatra dr. Cvetanović. Da bi se promenilo, s jedne strane je jako bitna prevencija, odnosno rano otkrivanje bolesti, skrining program, a s druge strane dostupnost inovativnim terapijama, odnosno kvalitet lečenja. Podjednako je bitno i jedno i drugo.

– Godišnje u Srbiji 4800 žena oboli od karcinoma dojke, konkretno za Niš nemamo podatke, ali ono što znamo je da se za poslednjih deset godina kod nekih maligniteta incidenca povećala i 20 do 30 odsto, što je jako mnogo. Prema nekim procenama, maligne bolesti će 2035. godine po mortalitetu biti vodeće, ispred kardiovaskularnih bolesti, odnosno na 1. mestu i nešto se tu mora promeniti, ističe dr. Cvetanović.

 -Mi smo svedoci onkološke revolucije u poslednje dve decenije, mnogo novih terapija je ušlo na listu, skrining programi su zaživeli, ali još uvek to nije dovoljno. Inovacija u onkologiji ima mnogo, mi moramo da pratimo te svetske trendove i da idemo u korak sa inovacijama u lečenju.

Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar Milica izborila se sa opakom bolešću i sada pomaže drugim ženama.

– Kada sam pre 16 godina imala kancer dojke, shvatila sam da postoje neke stvari koje mogu da se promene i da otkriti rak na vreme znači preživeti i u 90 odsto slučajeva izlečiti se. Htela sam da budem dobar primer svima koji nemaju hrabrosti da odu na preglede zato što se plaše šta će da otkriju i šta posle. Poruka je da žene idu redovno na kontrolne preglede. Kada žena počne da gugla na internetu, nailazi na najrazličitije informacije, koje mogu biti i pogrešne, zato je važno da imaju stručno usmeravanje. Formiran je Nacionalni centar i na broj 0800-40-40-40 žene mogu besplatno pozvati i dobiti podršku tokom lečenja, od pripreme za terapije do prolaska kroz samo lečenje i taj proces, ističe naša sagovornica.

Kroz predavanja, lekari su predstavili aktuelnosti i smernice iz oblasti karcinoma dojke, digestivne onkologije, karcinoma pluća, melanoma, kardioonkologije, ginekoloških maligniteta i suportivne onkologije.

Prvi Nacionalni kongres onkologa organizovala je Klinika za onkologiju UKC Niš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *