Niš: Odata pošta stradalim civilima u NATO agresiji

Niš: Odata pošta stradalim civilima u NATO agresiji

Na današnji dan, 7. maja, pre 25 godina, Niš je tokom NATO agresije gađan kasetnim bombama, od kojih je poginulo 16 civila, a teže povređeno 18 ljudi. U znak sećanja, služen je parastos i položeni venci na Spomenik žrtvama NATO agresije kod niške Banovine, na Univerzitetskom trgu.

Drago mi je što sam danas u Nišu i što ću posle ove važne državne ceremonije moći da pričam sa svim onim ljudima koji su porodice palih boraca ili koji su naši heroji koji su branili našu zemlju. Danas smo ovde da se sećamo, pomolimo, stavimo cvet, ali da kao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastavimo da radimo ono što smo radili u nekoliko proteklih godina, a to je da negujemo kulturu sećanja, rekla je  pomoćnica ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić.

Tog 7. maja, u prepodnevnim satima, nešto posle 11h, Šumatovačka ulica, autobuska stanica I Tvrđavska pijaca zasute su kasetnim bombama koje su usmrtile 16 ljudi, među kojima je bila i 26-godišnja trudnica. Tog dana NATO bombe padale su i pored zgrade Patologije Kliničkog centra i u naselju Duvanište, a povređeno je 18 ljudi. Kasetne bombe je izbacio holandski F-16.

Nakon ovog napada, masakra koji su napravili u Nišu, Holanđani su prekinuli da koriste kasetne bombe tokom bombardovanja, koje su inače I zabranjene Ženevskom konvencijom.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo odbrane, tokom vazdušne NATO agresije ubijeno je 2.500 ljudi, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik vojske i policije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *