Devojčica povređena na ringišpilu životno ugrožena

Devojčica povređena na ringišpilu životno ugrožena

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da su Jovan Nedeljković, zakupac placa i Zoran Ljubomirović, vlasnik ringišpila koji se danas srušio na vašaru u Kuršumlji, uhapšeni i zadržani zbog osnova sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prilikom urušavanja ringišpila, povređeno je 13 dece. Dvanaestogodišnja devojčica koja je najteže povređena je životno ugrožena.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji dr. Uranija Petrović rekla nam je u telefonskoj izjavi da je dvanaestoro dece, na sreću, prošlo sa lakšim povredama i da su oni zadržani u prokupačkoj bolnici preventivno.

Iz UKC je saopšteno da su kod najteže povređene devojčice utvrđene teške neurohirurške povrede. Pacijentkinja je odmah hospitalizovana na Klinici za intenzivnu negu i zbog trenutnog, životno ugrožavajućeg stanja, ona je intubirana i nalazi se u medicinski indukovanoj komi, saopšteno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Niš.

Do nesreće je došlo kada se otkačio deo konstrukcije ringišpila na platou pored autobuske stanice, gde se tradicionalno za vašar nalazi zabavni park.

Ova nesreća ponovo otvara pitanje o tome ko kontroliše ispravnost zabavnih mašina na vašarima? Da li je moguće da svake godine neko bude povređen na tim ringišpilima i da nam se iznova ponavlja isto? Nadležne inspekcije bi trebalo da kontrolišu potvrde o atestu, ako ih uopšte imaju vlasnici ringišpila, dozvole za rad i sve ostalo vezano za bezbednost. Toga, izgleda, nema. Kako stvari stoje, dovoljno je da vlasnici zabavnih mašina prijave postavljanje lokalnoj samoupravi i to više niko ne kontroliše.

Krajnje je vreme je da se nadležni pozabave ovim problemom, jer zakon koji reguliše ovu oblast ne postoji, već se rešava preko drugih zakona i podzakonskih akata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *