Nišvil – još ovaj put u Nišu?

Nišvil – još ovaj put u Nišu?

Više od 850 izvođača nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu od 5. do 14. avgusta. Ove godine, internacionalni festival organizuje se pod nazivom “Još ovaj put”, jer kako tvrde organizatori, neizvesno je da li će se naredne godine održati u Nišu.

Već dvadeset osam godina, svakog leta, niška Tvrđava postaje centar nastupa vrhunskih džez muzičara iz celog sveta. Al McKay’s Earth, Wind & Fire i Natacha Atlas samo su neki od izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjem festivalu. Iako je Niš nazvan gradom džeza, zbog nedostatka finansijskih sredstva, postoji mogućnost da se tradicionalni festival naredne godine preseli u drugu državu.

– Ovogodišnji slogan festivala “Još ovaj put “ je vezan za finansije. Imamo trećinu budžeta manje, a trećinu troškova više. Prosto, festival više nije ekonomski održiv da bi opstao u ovom obliku sa ovoliko izvođača i dešavanja. Trenutno ne postoje ni elementarni uslovi da mi nastavimo „Nišvil“ u Nišu, kazao je direktor festivala Ivan Blagojević.

Glavni muzički program biće održan od 11. do 14. avgusta, dok će festival svečano biti otvoren 5. avgusta kada počinje džez teatar, u skopu kojeg će biti odigrano 17 predstava. Organizatori ističu da će najveće interesovanje biti za premijeru predstave “Balkan Bordelo”, koja je rađena u koproduciji sa čuvenim teatrom “La mama”.

Podsetimo, Nišvil festival je britanski „Gardijan“ uvrstio među 10 najboljih džez festivala u Evropi, a koji svake godine poseti oko 100.000 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *