Među freskama u Humu

Među freskama u Humu

Sa blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa niškog Arsenija, Crkvena opština Hum, gradska opština Crveni Krst i ANIP Mozaik organizovali su 15. i 16. jula ove godine Drugi festival folklora, pod nazivom „Među freskama“. Humski paroh, otac Ivan Lilić kaže da će ova manifestacija, koja je prošle godine održana prvi put, postati tradicija i da će se svake godine u julu mesecu organizovati u selu Hum, u porti seoske crkve. Veliki broj kulturno umetničkih društava zaigrao je u porti crkve Svetog Nikole u Humu, na radost brojnih posetilaca festivala. Više od 200 učesnika predstavilo je igre iz svog kraja.

Pored folklora, ove godine je prvi put organizovana i manifestacija Dani gibanice, gde su humske domaćice prikazale svoje umeće u pravljenju domaćih pita i banica, a poseban specijalitet koji se sve ređe priprema, bila je pita pečena pod sačem.

Za one koji ne znaju, ovo selo, nadomak Niša, poznato je svetskoj stručnoj javnosti po veoma značajnom arheološkom lokalitetu, sa ostacima praistorijskog naselja, Velika humska čuka. Na tom mestu živelo se gotovo pet milenijuma – od ranog bakarnog doba pa sve do pozne antike. Godine 2020, uprkos epidemiji koronavirusa, arheolozi su otkrivali tajne kodove prošlosti. Prva arheološka istraživanja lokaliteta Velika humska čuka izvršili su tridesetih i pedesetih godina XX veka Miodrag Grbić i akademik Milutin Garašanin. Na osnovu tih istraživanja, Garašanin je definisao tada novu arheološku kulturu na prostoru centralnog Balkana i nazvao je po dva niška lokaliteta. Posle više od pola veka, nastavljena su sistematska istraživanja otpočeta 2014. godine i traju i danas. Humska čuka je 1979. godine proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.


Manifestacija Među freskama može biti početak promocije ovog sela, jer Hum ima velike potencijale koji bi mogli da pomognu da se razvije seoski turizam. Da je više volje onih koji o tome trenutno odlučuju, Hum može biti prepoznatljiv ne samo na domaćoj, već i na mapama evropskog i svetskog turizma. Ali, do nekih boljih vremena, dok se ne pojavi neko u lokalnoj vlasti ko će prepoznati te potencijale i učiniti vidljivim za šire krugove, očigledno treba sačekati. Svakako, početak se nazire, zahvaljujući volji i energiji pojedinaca, a u ovom slučaju s početka naše priče, lokalnom svešteniku i ANIP Mozaik. Jedno veliko bravo i za organizatore i za učesnike. Do sledećeg jula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *