Obeležavanje 90 godina od rođenja Branka Miljkovića

Obeležavanje 90 godina od rođenja Branka Miljkovića

Povodom obeležavanja 90 godina od rođenja pesnika Branka Miljkovića, Niški kulturni centar u Nišu organizuje dve tribine za ljubitelje književnosti.

Kroz osvrt na stvaralaštvo princa poezije, piše li se takva poezija danas i postoje li takvi pesnički bardovi u sadašnjem vremenu, govoriće prof.dr Aleksandar Jerkov, rođen u Beogradu 1960. godine. Jerkov je srpski univerzitetski profesor, teoretičar i istoričar književnosti, prvenstveno srpske. Redovni je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beoradu. Takođe je i upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” u Beogradu.“

Moderator: Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa u Niškom kulturnom centru.

Već sledećeg dana, u sredu, 20. marta od 19 sati u Maloj sali NKC biće organizovano i predavanje pod  nazivom Metanoja u poeziji Branka Miljkovića (problem odnosa pesništva i stvarnosti).

Luna Gradinšćak, rođena 1989. u  Subotici, doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je završila i osnovne i master studije. Od 2018. radi kao istraživač u nauci na Filološkom fakultetu u Beogradu. Takođe je i član uredništva časopisa „Luča” i član saradnik Matice srpske. Piše i objavljuje u zbornicima i književnoj periodici.

Autorsko predavanje posvećeno je knjizi pod nazivom „Metanoja u pesništvu Branka Miljkovića”, koja ujedno predstavlja i preuređenu doktorsku disertaciju dr Lune Gradinšćak, koja će tokom godine biti objavljena u izdanju NKC-a.

Program uređuje Milena Mišić Filipović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *