Obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu

Obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu

Parastosom i polaganjem venaca u Nišu je obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije 1999.godine.

Ni 24 godine kasnije sećanja ne blede, niti rane prestaju da bole. I danas se Nišlije sa suzama u očima sećaju tog 24. marta 1999.godine.

– Sećam se da smo bili u skloništu, kada je krenulo da škripi nešto, jedina moja misao u tom trenutku je bila “samo da me živog ne zatrpa”, to su neke stvari koje nikada ne možete da zaboravite, kaže Nišlija Petar M.

– To je nešto najgore što sam doživela za mojih 70 godina, dete mi je bilo na KiM, ne daj Bože da se više ikada ponovi, kaže Mirjana S.

To je nezapamćeni zločin 19 zemalja članica NATO, koji ne možemo i ne smemo da zaboravimo, poručile su porodice stradalih i učesnici rata na Kosovu i Metohiji.

– U našoj veri kaže se, treba praštati i treba zaboravljati, ne znam kako će me shvatiti, ali niti smemo zaboraviti, niti smemo oprostiti, posebno posle toliko žrtava, naše dece i omladine, naših boraca koji su branili svojim telima državnu granicu, kaže Anđelko Milićević, pukovnik u penziji.

– Pokušavali su da slome jednu malu i nepokorenu zemlju, jer tom bogatom zapadu i njihovoj takozvanoj demokratiji nije odgovaralo. Na današnji dan ja sam ovde sa saborcima da odamo poštu svim stradalim Nišlijama, ali i svim stradalim građanima SRJ, kaže Vladica Đorđević, oficir 549. motorizovane brigade iz Prizrena.

Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna. Sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti oglasile su se 258 puta, a Nišlije su su pod vazdušnom opasnošću bile 52 dana.

– Ovo je dan kada se okupljamo sećajući se tog dana, sećajući se svih žrtava koje su tada pale u NATO agresiji, ali istovremeno podsećajući da ovako nešto ne sme da se dogodi, podsećajući svet šta nam je tada uradio, koliko je žrtava između ostalog i Niš dao. Ovo je dan koji ne treba da zaboravimo, ističe gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Povodom obeležavanja godišnjice NATO agresije, delegacija Kopnene vojske položila je vence u Kasarni Mija Stanimirović u Nišu.

Jedan od najtragičnijih datuma je 7. maj 1999. godine, kada je centar grada zasut kasetnim bombama. Poginulo je 16 osoba, među kojima je bila i 26-godišnja trudnica. Za stradanje civila niko nikada nije odgovarao, a NATO zvaničnici su žrtve proglasili “kolateralnom štetom”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *