Obeležena Svetska nedelja dojenja u Domu zdravlja Niš

Obeležena Svetska nedelja dojenja u Domu zdravlja Niš

Statistika pokazuje da je globalni trend dojenja u padu. Podaci bi možda bili drugačiji kada bi roditelji znali koje su sve prednosti dojenja, kako za dete, tako i za majku. Povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja u prostorijama Savetovališta za trudnice Doma zdravlja Niš organizovana je radionica.

Dojenje predstavlja najzdraviji i najjednostavniji način ishrane novorođenčeta. Uloga majčinog mleka je nemerljiva, tako sazreva bebin imunitet i beba kroz mleko dobija zaštitu od infekcija. Tu je naročito važan kolostrum ili prvo majčino mleko.

– Kolostrum predstavlja prvu vakcinu za bebe, puno je imunoglobulina i ono što je najbitnije jeste da beba u početku sisa, zato mi insistiramo na dojenju. Potrebno je bebu stavljati na dojku kako bi se podstakla laktacija. Majka uči da doji, a beba uči da sisa, to je jedan proces koji traje i mi se borimo za prirodan način ishrane. Laktacija se uspostavlja od mesec dana do dva, tako da mi ne odustajemo od dojenja, kaže Nela Petrović, patronažna sestra u Domu zdravlja Niš.

Međutim, mame najčešće greše kada u prvim danima dojenja krenu da koriste pumpice.

– Postoji neka “nova moda” da majke kupuju pumpice za izmlazavanje i da to rade od samog početka, što je velika greška. Beba mora da uči kako izgleda bradavica majke, da uči da sisa, ako joj dajemo cuclu ili flašicu beba je zbunjena u tom trenutku, tako da je važno od samog početka savetovati mamama da ne koriste pumpicu, kaže patronažna sestra.

Iako se danas sve više koriste formule, stručnjaci kažu da to ne može da zameni majčino mleko, kada je reč o imunološkoj zaštiti bebe, zato i Svetska zdravstvena organizacija savetuju da dojenje traje najmanje godinu dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *