Oprez danas, biće velika vrućina

Oprez danas, biće velika vrućina

Prema biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u nedelju, 30. juna vreme u Srbiji će biti opasno po zdravlje, pa je upaljen narandžasti alarm. To znači da može da dođe do toplotnog stresa, a u riziku su mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti i osobe koje imaju probleme sa kožom. Kako se navodi u najnovijoj biometeorološkoj prognozi „Batuta“, narandžasti nivo upozorenja u nedelju je upaljen u nekoliko gradova, a očekuje se maksimalna temperatura do 36 stepeni, koliko će biti u Loznici.

Mere lične zaštite:
Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote. Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi
Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa…) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).
Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature.
Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.
Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa.

Dakle, ne izlazite u najtoplijem danu dana i pijte što više tečnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *