Otvoren Festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu

Otvoren Festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu

Više od 700 likovnih i literarnih dečjih radova iz cele Srbije i okolnih zemalja pristiglo je na konkurs Festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, koji već 14 godina organizuje niška gradska opština Medijana. Tema ovogdišnjeg konkursa bila je “Čudna priča”, a žiri je i ovog puta imao težak zadatak.

– Iako živimo u eri digitalizacije, decu ne treba grditi zbog zanimacija koje donose nove tehnologije, već treba naći način kako da podstičemo njihovu kreativnost i literarno stvaralaštvo, poručio je na otvaranju Festivala pesnik Ljubivoje Ršumović.

– Ja mogu da dam jedan savet za sve roditelje, kada čujete dete da fantazira, namerno koristim tu reč, ne treba ga sprečavati u tome jer dete u tom trenutnku razvija instinkt, priprema se za maštovitost, a onda i umetnost. Na primer, moj otac je bio stolar i on je na neki način bio umetnik. Mlade ljude treba podržati u onome što oni žele da rade, kaže Ršumović.

I upravo su ovakvi Festivali najbolja prilika za to.

– Kada govorimo o dečjem stvaralaštvu, sve godine su rodne i plodne. Mi znamo da je srpska književnost za decu jedna od najbogatijih u svetu. Trudimo se da svake godine okupimo najznačajnije stvaraoce za decu i naravno decu koja su talentovana, kaže umetnički direktor Festivala Violeta Jović.

Gradska opština Medijana već 14 godina organizuje Festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

– Naša opština posvećuje veliku pažnju pronatalitetnoj politici. Mi tokom cele godine prikupljamo dečje radove iz Srbije i okolnih zemalja i nagrađujemo najbolje, a ove godine potpisan je i protokol o saradnji sa Fondacijom Ršum, kaže predsednik GO Medijana Nebojša Kocić.

– Osnovni ciljevi Fondacije Ršum su da budu stub podrške za decu koja žele da se bave pre svega literarnim stvaralaštvom, jer je naš osnivač proslavljeni pesnik Ljubivoje Ršumović, ali imamo u planu da podržavamo svaki vid umetnosti i da budemo podrška svim mladim ljudima koji žele da se bave nekim lepim stvarima, kaže Branko Ršumović, upravitelj Fondacije Ršum.

Na konkurs je pristiglo više od 700 radova, a Gradska opština Medijana i ovog puta je obezbedila vredne nagrade za one koji su, prema odluci žirija, bili najuspešniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *