Otvoren Sajam zapošljavanja u Nišu

Otvoren Sajam zapošljavanja u Nišu

U Oficirskom domu u Nišu danas je otvoren Sajam zapošljavanja. Priliku da pronađe posao imalo je 1080 nezaposlenih. Na Sajmu učestvuje 31 poslodavac, a organizatori kažu da je u ponudi mnogo poslova u različitim strukama.

– Velika gužva pred početak sajma zapošljavanja koji u Nišu u proseku poseti više od dve hiljade ljudi. Ovo je dobra prilika da se nezaposleni lično predstave poslodavcima, kaže Stevan Živadinović (28) koji posao traži već godinu dana.

– Mislim da su sajmovi korisna stvar za mlade ljude. Ja sam završio Građevinski fakultet, ali sam u međuvremenu završavao različite kurseve za programiranje, tako da sam zainteresovan i za tu oblast i nadam se da ću uspeti da pronađem posao, kaže Stevan.

Na evidenciji Nacionlne službe za zapošljavanje u Nišu trenutno je bez posla 19.354 građana. Među poslodavcima su mala preduzeća, ali i velike kompanije, koje na sajmovima obično prikupe prijave zainteresovanih.

– Kompanije traže radnike iz svih oblasti, a najtraženiji su radnici za auto industruju, prehrambenu industriju, zatim iz oblasti ugostiteljstva i turizma, ali i IT sektor, ekonomisti i pravnici, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Niš.

Organizatori kažu da veliki broj nezaposlenih upravo na Sajmu pronađe posao.

– Praksa je pokazala da se zaposli veći broj lica u odnosu na početni broj traženih. Konkretno, na poslednjem Sajmu, koji smo imali pre pandemije koronavirusa 2019. godine, imali smo zahteva za 500 slobodnih radnih mesta, a u roku od šest meseci se zaposlilo 700 nezaposlenih, kaže Matić.

U Oficirskom domu sutra od 10 do 14 časova biće organizovan Sajam profesionalne orijentacije, gde će 19 srednjih škola i 15 fakulteta predstaviti svoje programe rada.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *