Otvoreno Savetovalište za dojenje u niškom Domu zdravlja

Otvoreno Savetovalište za dojenje u niškom Domu zdravlja

Sanja Manović se porodila pre šest meseci i kaže da joj je dojenje bebe u prve tri, četiri nedelje bilo veoma teško. Sada uživa u dojenju i  s osmehom ističe da je sada to najlepše iskustvo koje ima sa svojom ćerkom Sofijom.

– Savetovalište za dojenje je svakako odlično mesto gde mame mogu da doje, ali i zbog mesta gde mogu da čuju iskustva drugih mama, a posebno je važno za žene koje su na početku dojenja. Svakako se tada javljaju izazovi kao što je bol, neusklađenost bebe i mame tokom samog procesa i super je to što se pruža ta neka mentalna podrška mamama da izdrže tih prvih par nedjelja kada zna da bude teško, kaže Sanja.

Snežana Zdravković, načelnica Službe pedijatrije Doma zdravlja u Nišu ističe da je Savetovalište ili Kutak za dojenje predviđen kao dodatna podrška mamama koje se suočavaju sa raznim poteškoćama na početku svoje laktacije. Primetili smo da veliki broj mama kod tih prvih poteškoća nekako olako odustane od dojenja, pa smo prepoznali potrebu da formiramo jedan ovakakv kutak gde bi, uz pomoć ne samo svojih pedijatara nego i patronažnih i pedijatrijskih sestara dobijali dodatni vid podrške kako bi opstali u dojenju svoje dece. Kutak je zamišljen i kao mesto gde bi mama mogla da podoji bebu u toku čekanja na pregled kod svog pedijatra. Smatram da je ovakav vid podrške neophodan, uzimajući u obzir da se poslednjih decenija broj dojenja dece prilično smanjuje i uprkos našim naporima da kroz redovni rad pedijatrijskog savetovališta, truda da promovišemo dojenje na svaki mogući način, i ovakav vid podrške je veoma bitan, kaže Zdravković.

Razlozi za odustajanje od dojenja su različiti, možda neki komformizam mama koji je iz godine u godinu sve veći, a kada mame uvedu dohranu veštačkim mlekom, smanjuje se i laktacija jer nedostaje adekvatan stimulams za obnovu laktacije. Majčino mleko ništa ne može zameniti, podsećaju lekari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *